15. 10. 2009

Nadace ČEZ je i letos nejvýznamnějším dárcem v regionu

Plzeň, 15. 10. 2009 – Většina symbolických šeků doputovala ke svým majitelům v průběhu roku v rámci slavností završujících jednotlivé projekty. Někteří obdarovaní podobnou příležitost nenašli, a proto si dnes přijeli své šeky v souhrnné hodnotě 2 903 000 korun převzít do Plzně.

„Považujeme za samozřejmé spolupracovat s organizacemi, které působí v našem regionu a svými projekty přispívají ke zpříjemnění zdejšího života,“ řekl při předávání šeků obdarovaným generální ředitel společnosti ČEZ Zákaznické služby Igor Šmucr. Jeho společnost patří mezi významné dárce přispívající do rozpočtu Nadace ČEZ, jejímž čestným hostem proto dnes byl.

Slavnostního předávání šeků se zúčastnila také Radka Kučírková, koordinátorka regionálních projektů Nadace ČEZ, která shrnula její zaměření: „Kromě dětí a mládeže podporujeme také zdravotně postižené spoluobčany a dary z Nadace ČEZ míří do veřejně prospěšných projektů týkajících se školství, vědy a výzkumu, kultury, sportu, zdravotnictví, sociální oblasti a životního prostředí.“

„Díky nadaci mají například žáci Gymnázia Plasy moderní učebnu přírodních věd, Stodská nemocnice může využívat nový přístroj pro rychlejší vyšetřování vzorků krve a moči pacientů a děti z MŠ v Tlučné mají hřiště s odolnými a bezpečnými hracími prvky z akátového dřeva,“ zmiňuje několik úspěšně zrealizovaných projektů v regionu Martin Sobotka, manažer komunikace Skupiny ČEZ pro západní Čechy.

„V letošním roce jsme nejvíce podpořili projekty pomáhající dětem, dále vzdělávání a školství, za kterým těsně následují sociální oblast a zdravotnictví, došlo i na pomoc vědě a výzkumu a ochraně přírody“, doplňuje Kučírková.

Nadace ČEZ letos podpořila region prostřednictvím všech svých třech programů, většina projektů uspěla se žádostmi o dar v kategorii „Podpora regionům“, Nezdice na Šumavě získaly „Oranžové hřiště“ a dvakrát k nám zavítalo „Oranžové kolo“, na kterém lidé „vyšlapali“ pro neziskové organizace 600 000 Kč.

„Některé šeky letos rozdělíme ještě v terénu, například v Bělé nad Radbuzou nebo v Habartově,“ doplnil Sobotka.

Nadaci ČEZ (pod původním názvem Nadace Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost Skupiny ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Společnost ČEZ byla již počtvrté za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku „TOP FIREMNÍ FILANTROP“.

Obdarované zúčastněné organizace (viz prezentace)

Výzkumná skupina Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni využila příspěvek k hledání nových typů elektroizolačních syntetických i přírodních kapalin (např. v transformátorech), které mají elektroizolační a chladicí vlastnosti a jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí. Podstatou jsou biologicky odbouratelné rostlinné oleje (400 000 Kč).

Zoologická a botanická zahrada města Plzně, p.o., postavila z finančního daru 7 interaktivních enviromentálních prožitkových a herních prvků pro rodiny s dětmi (např. opičí dráhu u guaréz, šplhadlo u medvědů nebo pružinovou kladinu u drápkatých opic). Na těchto stanovištích jsou umístěny i interaktivní naučné tabule s o zvířatech ve výbězích (400 000 Kč).

Gymnázium Plasy, Stará cesta 363, z finančního příspěvku vybudovalo moderní učebnu přírodních věd s interaktivní tabulí, která slouží kromě výuky fyziky, chemie a biologie také pro volnočasové aktivity žáků, k prezentaci projektů, realizaci besed a různých školení (300 000 Kč).

Stodská nemocnice a.s., použila finanční prostředky k zakoupení nového biochemického analyzátoru pro Oddělení klinické biochemie a hematologie. Díky němu mohou laboranti rychleji vyšetřovat více vzorků krve a moči pacientů (300 000 Kč).

Obec Tlučná financovala z nadačního příspěvku instalaci odolných hracích prvků z akátového dřeva u MŠ v Tlučné, které splňují požadavky na bezpečnost dětí (277 000 Kč).

Centrum pro zdravotně postižené Karlovarského kraje využilo částku na realizaci 7 kurzů pro zvýšení počítačové gramotnosti zdravotně postižených občanů a seniorů na Karlovarsku. Cílem projektu je nejen pomoc klientům při osvojení základních dovedností práce s počítačem, ale pro některé i zvýšení pravděpodobnosti získání zaměstnání (257 000 Kč).

Město Březová použilo finanční dar na rozšíření dětského hřiště o sportovní prvky pro mládež a hrací prvky pro děti, zvýšení bezpečnosti dopadových ploch pro děti, úpravu zeleně a travnatého povrchu a oplocení celého areálu (250 000 Kč).

DROSERA, sdružení ochrany přírody a krajiny vynaložilo finanční částku na pořízení techniky pro kvalitní zdokumentování handicapovaných jedinců (převážně dravců) v záchranné stanici v obci Bublava na Karlovarsku nebo následně pro jejich doléčení ve volné přírodě (200 000 Kč).

ZŠ Sokolov, Boženy Němcové 1784, využila finanční prostředky k dovybavení počítačové třídy dvaceti počítači a interaktivní tabulí. Počítačová učebna je přístupná i mimo školní hodiny, čehož využívají například děti ze sociálně slabších rodin, které nemají doma počítač (200 000 Kč).

Centrum protidrogové prevence a terapie použilo příspěvek projekt výstavby dvou malometrážních bytových jednotek se sociálním zařízením pro rodiče s dětmi. Toto chráněné bydlení je určeno klientům, kteří byli závislí na návykových látkách (150 000 Kč).

Středisko rané péče Plzeň financovalo z příspěvku speciální sedačku MyGo umožňující lépe vyšetřit zrak dětem s různým tělesným postiženým. Funguje na principu aktivního sedacího systému, který zajišťuje správnou polohu pánve, končetin i trupu (122 000 Kč).

Občanské sdružení Sport relax handicap Plzeň vynaložilo částku na realizaci víkendových jazykových pobytů pro zdravé i handicapované děti v Srní na Šumavě (67 000 Kč).

Domov pro seniory Vlčice zakoupil z nadačního daru pro své klienty transportní vyhřívací vozík na jídla, který umožňuje udržet teplotu jídel po celou dobu expedice a rozvozu na jednotlivé pokoje (50 000 Kč).

MŠ Citice použila finanční částku na ozdravný pobyt dětí v Krušných horách (30 000 Kč).