Drobečková navigace

19. 12. 2023

Energetici pomáhali: Michaela z Náměště může rehabilitovat v domácím prostředí

Už 17 let trvá pomoc zaměstnanců ČEZ konkrétním osobám v jejich okolí. Letos mezi sebou vybrali rekordních téměř 4,7 milionu korun, které Nadace ČEZ zdvojnásobila na 9,4 milionu korun. Pomoc se dotkla 131 konkrétních osob s nelehkými životními osudy, jednou z nich byla také paní Michaela z Náměště nad Oslavou.

motivový obrázek

Michaelu před 7 lety z plného zdraví postihla těžká mozková mrtvice s následkem levostranné hemiparézy. Bez pravidelné rehabilitace si už nedokáže představit život. Bydlí v domku v Náměšti nad Oslavou se synem a čtyřnohým přítelem. „Rehabilitace v ústavu nebo v lázních je ale pro mě psychicky náročná, vychovávám syna a mám taky na starosti pejska,“ říká Michaela. „Mám výbornou fyzioterapeutku a vyhovuje mi rehabilitace v domácím prostředí. Ale protože jsem máma samoživitelka v invalidním důchodu s hypotékou na krku, je pro mě fyzioterapie doma finančně nedosažitelná," říká Michaela a dodává: Mám velikou radost, že zase budu moci cvičit doma, už to velmi potřebuji. Po dlouhé době se opravdu těším na Vánoce. Děkuji všem, kteří pomohli."

Energetici opět ukázali, že nejsou lhostejní ke svému okolí. Už v září mohli sami doporučit znevýhodněné osoby ze svého okolí a dát jim šanci na získání finančního příspěvku od zaměstnanců a Nadace ČEZ. Během října pak přispívali zaměstnanci dětem i dospělým, kteří byli do sbírky zapojeni. Téměř dvě třetiny ze 131 přihlášených příjemců byly děti do 18 let, které se většinou potýkají se zdravotním handicapem.

„Zaměstnanecká sbírka Plníme přání je speciální v tom, že příjemce do ní nominují sami naši zaměstnanci. Již několik let takto přispíváme lidem a zejména dětem, kteří se perou s nějakým onemocněním či handicapem. Jejich přání se dá shrnout do jedné věty: být samostatnější. Přejí si speciální rehabilitační péče, léčebné pobyty nebo pomůcky, případně osobní asistenci. Jsem ráda, že jim je umíme splnit. A děkuji všem zaměstnancům, kteří se do sbírky zapojují,“ říká Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa ČEZ.

Nadace ČEZ je největší firemní nadací, vybranou částku od zaměstnanců zdvojnásobila. Nadace ČEZ rozdělila v loňském roce téměř 220 milionů korun na projekty napříč Českou republikou, díky čemuž se i letos postavila do čela žebříčku největších firemních nadací. Vybranou částku od zaměstnanců ČEZ ve výši 4 698 050 korun zdvojnásobila na 9 396 100 korun.

V příštím roce plánuje Nadace ČEZ otevřít opakovaná i nová grantová řízení (grant „Úprava turistických tratí a běžeckých stop“ právě běží do 7.1.2024). Všechny granty najdete zde: Vyhlašovaná grantová řízení | Nadace ČEZ (nadacecez.cz)

Přeji klidný adventní i vánoční čas🎄.

Jana Štefánková

specialista komunikace ČEZ – JE Dukovany

www.cez.cz

www.nadacecez.cz

www.cezregionum.cz