28. 11. 2007

Na opravu hasičské zbrojnice přispěla i Nadace ČEZ

Líšťany – Opravenou hasičskou zbrojnicí se oficiálně od 28. listopadu pyšní Sbor dobrovolných hasičů v Líšťanech na Lounsku. Jen nová střecha stála 689 000 korun. Obec přitom získala na její rekonstrukci 100 000 korun od Nadace ČEZ a 295 000 korun z programu obnovy venkova Ústeckého kraje.

Zástupce Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje provedl hasičskou zbrojnicí v Líšťanech velitel jednotky Jaroslav Vokrouhlík (v bundě). Na snímku jim ukazuje vozový park a další technické vybavení.

„Prostřednictvím Nadace ČEZ se do regionů vrací část prostředků, v nichž Skupina ČEZ působí.Její dary míří do veřejně prospěšných projektů týkajících se školství, vědy a výzkumu, kultury, sportu, zdravotnictví, sociální oblasti i životního prostředí. Nejsme lhostejní ani k žádostem menších obcí, jejichž rozpočty na větší investiční akce nestačí. Proto jsme v prvním pololetí letošního roku podpořili i obec Líšťany,“ říká Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Počerady.

V prvním pololetí letošního roku tak podpořilo vedení elektrárny jedenáct subjektů z Lounska, které u Nadace ČEZ žádaly o finanční granty o celkové výši 775 000 korun. Vesměs se jednalo o podporu školství, zdravotnictví, sportu a právě projektů menších obcí či spolků v nich působících. Ve druhém pololetí bylo správní radou nadace na doporučení z Elektrárny Počerady schváleno v grantovém řízení šest žádostí za celkem 820 000 korun. Tentokrát se jednalo hlavně o volnočasové sportovní aktivity pro mládež a mladé lidi.

Sbor dobrovolný hasičů v Líšťanech má čtyřicet členů, z toho devět juniorů, přičemž zásahovou jednotku tvoří šestnáct dospělých. K dispozici má  moderní techniku, a to Tatru 815, CAS 32 a Volkswagen transportér. Disponuje i dýchací technikou, plovoucím čerpadlem a motorovými pilami. Vše nyní doplňuje poměrně nová hasičská zbrojnice, kterou ještě čekají úpravy interiéru a okolního venkovního terénu. „V průměru absolvujeme patnáct až osmnáct výjezdů ročně. V rámci obce je to kolem pěti zásahů a podle potřeby jsme schopni operovat nejen na Lounsku, ale třeba i sousedním Rakovnicku. Během povodní jsme působili i na Litoměřicku,“ uvedl Jaromír Vokrouhlík, velitel jednotky.

„Jsou to dobří a šikovní kluci. Jsem rád, že jsme pro ně před pěti lety získali zpět do vlastnictví obce tento objekt, který postupně víceméně  svépomocí zrenovovali. Prakticky to před tím byly jen holé stěny. Ve finále jsme ovšem angažovali odbornou firmu, která položila na objekt novou střechu. Sehnat na to peníze nebylo vůbec lehké, a proto patří náš dík i Nadaci ČEZ a zvláště řediteli Elektrárny Počerady Jiřímu Šináglovi, který jí náš projekt doporučil,“ poznamenal starosta obce Miroslav  Protiva.

Slovy chvály na adresu svých dobrovolných kolegů nešetřil ani Jaroslav Novotný, ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje: „Dokáží toho opravdu hodně. Jen díky svému umu si postupně dokázali opravit jakoukoliv různě získanou techniku, až se dopracovali k současnému vozovému parku. Je dobře, že jim na ni nebude zatékat. Je také dobře, že se obci podařilo sehnat dostatek peněz a že Nadace ČEZ patří mezi ty, co pomohli dobré věci. Jsou to z její strany dobře vynaložené finanční prostředky.“

Nadace ČEZ je partnerem Skupiny ČEZ v oblasti poskytování sponzorských darů. Pod původním názvem Nadace Duhová energie byla založena v roce 2002 a svoji činnost zahájila v únoru 2003. Například jen v loňském roce rozdělila mezi žadatele 187 907 600 korun. Podpořeno bylo přitom 554 projektů v rámci celého území, na němž v ČR Skupina ČEZ působí. Ta byla i v letošním roce  opětovně  vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku FIREMNÍ TOP FILANTROP.