11. 7. 2007

Na festivalu Colours of Ostrava se můžete pobavit i pomoci potřebným

Ostrava 11. 7. 2007 – Od sobotního dopoledne mohou návštěvníci známého hudebního festivalu Colours of Ostrava vedle kvalitního kulturního zážitku získat také dobrý pocit z pomoci potřebným lidem. Tuto příležitost jim nabízí sportovně charitativní projekt Oranžové kolo, jehož příspěvek je věnován dvěma vybraným neziskovým organizacím z ostravského regionu.

Letní hudební festival Colours of Ostrava již tradičně láká veřejnost pestrou nabídkou nejrůznějších kapel a hudebních projektů z celého světa. Na letošním ročníku se v rámci doprovodného programu poprvé představí Oranžové kolo Nadace ČEZ. Význam tohoto dobročinného projektu spočívá v možnosti každého návštěvníka zašlapat jednu minutu na speciálním rotopedu. Takto získaná energie je převedena na finanční částku, kterou na závěr festivalu předá obdarovaným neziskovým organizacím zástupce Nadace ČEZ. Návštěvníci festivalu si mohou vybrat, na kterou z vybraných organizací přispějí.

„Mnoho lidí má zájem pomáhat potřebným ve svém okolí, ale často neví, jaký nejvhodnější způsob pomoci zvolit. Projekt Oranžové kolo je odlišný od řady jiných, především v tom, že nevybírá od nikoho žádné peněžní prostředky. Stačí usednout do sedla, opřít se do pedálů a energie, kterou za minutu dobrovolník vyšlape, my převedeme na konkrétní částku určenou pro zvolenou neziskovou organizaci,“ vysvětlil cíl nadačního projektu Jan Vyskočil z Nadace ČEZ.

Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava poskytuje širokou škálu sociálních služeb a služeb sociální prevence lidem s mentálním postižením nebo s kombinací tělesných a smyslových vad. Organizaci Čtyřlístek tvoří celkem sedm zařízení, v nichž nabízí až 429 míst pro osoby s handicapem. Jedná se o Domov Barevný svět, Domov Beruška, Domov na Liščině, Stacionář Třebovice, Centrum pracovní výchovy, Centrum pracovní činnosti a Rehabilitaci.
„Naším hlavním posláním je umožnit uživatelům žít v maximální míře plnohodnotným způsobem života, který se co nejvíc přibližuje životnímu standardu věkově srovnatelné populace,“ představuje cíle Čtyřlístku jeho ředitelka, Tamara Šeligová. A dodává: „Mezi našimi klienty jsou děti od tří let i dospělí lidé. Proto se snažíme vytvořit v našich zařízeních příjemné prostředí pro všechny tak, aby se zde cítili opravdu jako doma a mohli se věnovat svým zájmům a rozvíjet své tělesné i duševní schopnosti.“

Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR v Odrách - Klub Zvoneček je nestátní nezisková organizace - občanské sdružení. Je poskytovatelem dvou sociálních služeb: sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi a centra denních služeb. Zprostředkovává kontakt se společenským prostředím, pomáhá při uplatňování práv a oprávněných zájmů, při obstarávání osobních záležitostí, poskytuje sociálně terapeutické, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti. Poskytuje podmínky při přípravě a zajištění stravy a dále nabízí sociální poradenství. Podporuje samostatnost, soběstačnost a smysluplné využívání volného času rodinami s dětmi, mládeží a mladými lidmi se zdravotním postižením. Svými aktivitami podporuje začleňování osob se zdravotním postižením do společnosti.
„Někdo očistí brambor snadno, pro druhého je to velká dřina. Učíme děti, mládež a mladé lidi se zdravotním postižením být soběstační a vedeme je k dalším činnostem a aktivitám, které jim pomohou při sociálním začlenění - uvařit si jednoduché jídlo, prostřít k obědu,“ představuje význam centra denních služeb zástupkyně organizace Klub Zvoneček Klára Galetková.

Projekt Oranžové kolo patří ke stěžejním aktivitám Nadace ČEZ. V minulém roce podpořila Nadace ČEZ v rámci projektu Oranžové kolo korun 16 organizací částkou 2.094.360 korun. V roce 2006 se Oranžové kolo objevilo na osmi různých akcích v lokalitách: Karlovy Vary, Teplice, Týn nad Vltavou, Náměšť nad Oslavou, Olešník, České Budějovice a dvakrát v Brně. Letos se bude Oranžové kolo účastnit další řady akcí, např. hudebního festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou či veletrhu HOSPIMedica v Brně.

Alice Lutišanová
mluvčí Skupiny ČEZ pro region střední a severní Moravy

Nadaci ČEZ (Nadaci Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Nadace svou energii věnuje především třem oblastem. První je podpora dětí a mládeže, druhou pomoc handicapovaným spoluobčanům a třetí aktivní spolupráce s regiony. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla již třikrát za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v řebříčku „FIREMNÍ TOP FILANTROP.“ Od roku 2006 změnila nadace svůj název na Nadaci ČEZ.