31. 5. 2011

ZŠ Rakovník se pochlubila novou učebnou fyziky

Žáci 2. ZŠ Rakovník se učí fyziku názorným a zábavným způsobem. Škola včera veřejnosti předvedla nově vybavenou učebnu, která má studentům přiblížit vznik a vedení elektrického proudu. Vybavení v hodnotě téměř 200 tisíc korun pořídila škola díky grantu Oranžová učebna Nadace ČEZ, který je zaměřen na zkvalitnění výuky přírodovědných a technických předmětů.

Včera odpoledne představila 2. ZŠ Rakovník nově vybavenou učebnu fyziky. „Pořídili jsme demonstrační pomůcky, které žákům objasní měření a základní účinky elektrického proudu. Toto učivo si žáci mohou často jen těžko prakticky představit, zejména v 6. ročníku, kde se s tématem elektrického proudu setkávají poprvé,“ vysvětluje Miroslav Plincner, ředitel školy. Za podpory grantu Oranžová učebna zakoupila škola například univerzální napájecí zdroj s displejem, multifunkční měřicí přístroj nebo Van de Graafův generátor.

Cílem projektu Oranžová učebna je zkvalitnit výuku přírodovědných a technických předmětů na základních, středních a vyšších odborných školách. „I když je fyzika opravdu zajímavá, děti ji často nemají v oblibě. Je dobře, když se učitelé snaží tento předmět učit zábavně. Těší mě, že náš grant toto úsilí účinně podporuje,“ říká Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Nadace ČEZ
Daniel Novák