Drobečková navigace

7. 6. 2021

Zdravotníci vyrazí za dětmi na tábory s trenažérem defibrilátoru a „Andulami“

Zatímco děti už pomalu balí batohy na letní tábory, zdravotníci z třinecké neziskové organizace MEDICA začínají chystat kufry plné obvazů, teploměrů a dalších zdravotních pomůcek. Není to ale proto, že by letos na táborech hrozil zvýšený výskyt angín nebo zlomených nohou – zdravotníci naopak připravují sérii kurzů první pomoci, aby dětem přímo v terénu ukázali, jak nebezpečným situacím předcházet a jak je řešit. Profesionální vybavení pořídili z grantu Nadace ČEZ, která jim přispěla bezmála 50 tisíc korun.

motivový obrázek

„Podobné preventivní a vzdělávací akce děláme dlouhodobě, ale letos se do nich díky novým pomůckám vrhneme s ještě větším nadšením než dříve,“ říká Jana Vavrošová, která má v Medice vzdělávání na starost.

 Z grantu pořídila Medica trenažér AED neboli automatizovaného externího defibrilátoru pro nácvik oživování lidí, osm figurín alias „Andul“ v různých velikostech od kojence až po dospělého člověka a maskovací kufřík. „Vycházíme z toho, že člověk si pamatuje jen 20 procent z toho, co slyší, ale 90 procent z toho, co dělá. Pokud chceme, aby si děti něco zapamatovaly a byly připravené v případě potřeby pomoci, musíme jim umožnit si věci ohmatat, vyzkoušet a prožít je,“ vysvětluje Jana Vavrošová a nadšeně popisuje, že dříve měli na 30člennou skupinu jen jednu figurínu, teď jich mohou využít osm.

 Kromě první pomoci se na táborech zdravotníci zaměří také na Covid. „Zdálo by se, že děti už jsou z té situace unavené, ale z vlastní zkušenosti víme, že informace kolem koronaviru je stále zajímají,“ dodala Jana Vavrošová s tím, že covidová pasáž bude doplněna také o aktuální poznatky týkající se osobní hygieny nebo dezinfekce.

 MEDICA Třinec poskytuje paliativní a hospicovou péči v Třinci a okolních obcích (od Mostů u Jablunkova po Český Těšín) a umožňuje tak prožít nevyléčitelně nemocným poslední chvíle života v domácím prostředí. Kromě toho MEDICA Třinec lidem nabízí sociální poradenství a organizuje mnoho osvětových a preventivních aktivit na školách i pro veřejnost.

 

Vladislav Sobol, mluvčí ČEZ