Drobečková navigace

30. 4. 2023

Zdeněk Chlopčík naučil s Nadací ČEZ tančit mladé autisty. Zadarmo

Taneční mistr Zdeněk Chlopčík si na netradiční „šluskoloně“ v Horní Suché vysloužil ještě bouřlivější ovace než při svých vtipných komentářích v televizní soutěži StarDance. To když mu pořadatelé z havířovského spolku ADAM – Autistické děti a my děkovali, že taneční kurz pro mladé lidi s poruchou autistického spektra vedl bez nároku na honorář. Mistr českých parketů to ale odmítl: „Já jsem svůj honorář dostal, i když ne na účet. Odměnili mě účastníci kurzu svým nadšením a neuvěřitelnou snahou,“ řekl se skromností sobě vlastní Chlopčík. Finance na uspořádání kurzu získal ADAM díky návštěvníkům loňských Havířovských slavností, jejichž energii vyšlapanou na Oranžovém kole přeměnila Nadace ČEZ na 50 tisíc korun.

motivový obrázek

Nad nabídkou ujmout se kurzu přitom Zdeněk Chlopčík dlouho váhal. „Nedokázal jsem si představit, co vedení tanečních pro mládež s poruchou autistického spektra obnáší. Nakonec jsem souhlasil hlavně proto, že mám rád výzvy a chci se stále posouvat dále. Nyní svého rozhodnutí vůbec nelituji,“ vysvětlil taneční mistr.

Lidé s poruchou autistického spektra prožívají mnoho odmítnutí, obav a strachů z neznámého prostředí. „Vzhledem k jejich hendikepu je pro ně často nepřekonatelně náročné zvládnout to, co je pro jejich vrstevníky zcela běžné. Věřím, že kurzy je naučily nejen tanečním krokům a společenskému chování, ale také zamezí jejich sociální izolaci. V budoucnu jim tato zkušenost dá odvahu zúčastnit se plesu nebo jiné společenské akce,“ řekla ředitelka spolku ADAM Marie Gerdová.

Mladí lidé s poruchou autistického spektra, kteří se tanečních zúčastnili, dlouhodobě docházejí do spolku ADAM na terapeutické a volnočasové aktivity a jsou v péči psychologa a psychoterapeuta Přemysla Mikoláše. „Cílem tanečního kurzu je podpora mladých lidí, kteří by nemuseli na běžné taneční dosáhnout vzhledem k citlivějšímu zpracování smyslových podnětů z vnějšího a vnitřního světa. V bezpečném prostředí pod vedením mistra Zdeňka Chlopčíka a za přítomnosti psychologa se naučili vnímat pohyby svého těla, hudbu a zároveň prožívat a vyjadřovat emoce a pocity prostřednictvím tance. Tanec posiluje sebevědomí, morálku a disciplínu. Skrz tanec se mohou navázat nová přátelství nejen mezi mladými lidmi, ale také mezi jejich rodiči,“ shrnul přínos tanečního kurzu psychoterapeut. 

Pro Nadaci ČEZ je autismus důležitým tématem. „Podpoře organizací, které pomáhají lidem s poruchou autistického spektra, se věnujeme dlouhodobě. Projekty zaměřené na tuto oblast najdou uživatelé v aplikaci EPP – Pomáhej pohybem nejen v dubnu, který je spojen s celorepublikovou modrou kampaní, ale v podstatě po celý rok. A vloni jsme v Moravskoslezském kraji pomáhali i v dalších našich programech – například na Oranžových kolech se díky návštěvníkům kulturních akcí vyšlapala podpora nejen pro havířovský spolek ADAM, ale také pro ostravskou Mikasu,“ dodala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Vladislav Sobol, mluvčí ČEZ