Drobečková navigace

17. 2. 2022

Z hotelu vybudovali domov pro seniory, na polohovací postele přispěla Nadace ČEZ

Před lety poloprázdný hotel, dnes domov až po střechu plný spokojených seniorů. Takový je osud Adámkovy vily v Raškovicích na Frýdecko-Místecku, o kterou od roku 2017 pečují nadšenci ze zapsaného ústavu Adámkova vila, Domov se zvláštním režimem. Přerod z hotelu na zařízení pro seniory je stál spoustu energie, času i peněz – rekonstrukcí prošlo celé zařízení, měnily se stavební dispozice i nábytek.

motivový obrázek

Pryč musely také původní postele pro hotelové hosty. „Abychom splnili přísná kritéria pro registraci sociální služby a samozřejmě také abychom klientům zajistili maximální komfort, museli jsme pořídit polohovací postele. To jsou ale šílené pálky, které jsme si jako nestátní organizace nemohli dovolit, proto jsme začali s repasovanými postelemi. Ty je ale třeba neustále opravovat, vydrží sotva dva roky a potřebují vyměnit motorky a další součástky. Proto jsme se teď rozhodli zainvestovat do nových moderních postelí,“ vysvětlila ředitelka Lenka Janečková.

„Vloni nám pomohla Nadace ČEZ a přispěla 80 tisíc, za které jsme pořídili čtyři nové postele. Teď už jich máme 17 a postupně sháníme peníze na další,“ upřesnila Lenka Janečková při prohlížení fotek spokojených babiček, které jsou na nových postelích spokojené, mnohé je zvládnou samy ovládat a „jezdí nahoru dolů“.

Adámkova vila má mnoho drobných dárců a její šéfka je vděčná za každý příspěvek, za každou novou polohovací postel. „Pokud se nám ale podaří získat větší dar od tak významného partnera, jako je Nadace ČEZ, je naše radost dvojnásobná,“ dodala ředitelka.

Zařízení podporuje mateřská obec Raškovice i okolní vesnice, pro jejichž staré nebo hendikepované občany zajišťuje Adámkova vila osobní asistenci – pečovatelky jim vozí domů nákupy, uklízí nebo pomáhají při osobní hygieně. Pro lidi z odlehlých beskydských osad, kam se v zimě pečovatelky dostávají jen s obtížemi, chtějí vybudovat kolem Adámkovy vily domečky, ve kterých by senioři strávili zimu, aby se na léto mohli vrátit do svých domovů.

Vladislav Sobol, mluvčí ČEZ