3. 3. 2011

Veřejnost rozhodla, kdo získá ve východních Čechách 500 tisíc korun

Hradec Králové, 3. března 2011 - O tom, které aktivity podpoří Skupina ČEZ a Nadace ČEZ v tomto roce, poprvé rozhodla veřejnost. V rámci ankety „Vaše volba“ hlasovali občané na loňských kulturních a společenských akcích o oblastech i projektech, které by si podle jejich názoru podporu nejvíc zasloužily. Ve všech regionech České republiky díky hlasům veřejnosti získají podporu projekty za celkem 3,5 milionu Kč.

„Lidé nejlépe vědí, co jim může zpříjemnit a zlepšit život v místě kde žijí. Touto cestou jsme hledali ty nejpotřebnější projekty, které má smysl podporovat,“ vysvětluje Bohdana Horáčková, ředitelka útvaru komunikace Skupiny ČEZ.

Za dobu pěti měsíců trvání této ankety se sešlo téměř 10 000 návrhů na projekty, které má Skupina ČEZ podpořit. Škála návrhů sahala od sportu, zdravotnictví, školství, až po sociální projekty nebo regionální rozvoj. Nejčastěji si lidé přáli zlepšit úroveň zdravotní péče, vybavení nemocnic a podpořit prevenci závažných onemocnění.

Mezi všemi nominovanými projekty se objevila i neobvyklá až kuriózní přání. Někdo postrádá ve svém okolí dinopark, jiným chybí více ovoce a zeleniny ve školách, více zubařů či cukráren, nebo nesouhlasí s poplatky u lékařů. „Zapojovat do rozhodování o naší podpoře veřejnost chceme i nadále - ohlas nás přesvědčil, že je to správná cesta,“ říká Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ.

Ve východních Čechách získal podporu projekt, o kterém svým doporučením rozhodla paní Marta Ešpandrová z Náchoda. Vyplněný anketní lístek odevzdala na zahájení putovní fotografické výstavy Skupiny ČEZ nazvané „Pomáháme tam, kde působíme“. Tato akce se uskutečnila v polovině června minulého roku v Novém Městě nad Metují. Pro Oblastní nemocnici Náchod paní Ešpandrová navrhla „Nové důstojné vybavení pro lékaře a pacienty hematologie“.

„Návrhem paní Ešpandrové jsme všichni velmi mile překvapeni a máme velikou radost, že byl vybrán. Částka 500 tisíc korun nám pomůže zkvalitnit prostor čekárny a odběrové místnosti na Oddělení laboratorní medicíny,“ říká Ing. Miroslav Vávra, CSc., ředitel nemocnice.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Programy Nadace ČEZ

• Oranžové hřiště