20. 10. 2021

V orlovské škole budou děti poznávat přírodu, 200 tisíc na přeměnu zahrady městu darovala Nadace ČEZ

Příroda nejen v hodinách přírodopisu, ale doslova každý den. Tak teď bude vypadat vyučování v „polské“ škole a školce v Orlové na Lutyňské ulici díky nové zahradě, která dětem umožní navázat na environmentální vzdělávání i ve volném čase. Podle ředitelky Haliny Sikorové je to důležité hlavně pro žáky z okolních sídlišť, kteří nemají blízký kontakt s přírodou. Na přeměnu zahrady, která stála bezmála 300 tisíc korun, přispěla městu grantem ve výši 200.000 korun Nadace ČEZ.

motivový obrázek

Součástí nové zahrady jsou budky, krmítka a pítko pro ptáky, ohniště s lavičkami, hmyzí hotel, kameniště, vyvýšené záhony, kompostér, senzorický chodník, tabule na psaní, stoly s lavicemi a dokonce i lehátko pro učitelky.

„Už se moc těšíme, až se budeme moci v tomto multifunkčním prostoru věnovat environmentálnímu vzdělávání dětí,“ řekla ředitelka školy i školky Halina Sikorová a dodala, že zahrada se stane prostorem s neomezenými možnostmi hry v kontaktu s přirozeným prostředím. „Děkujeme, že na nás Nadace ČEZ myslela a že podpořila i naši malou školu. Díky tomu můžou děti poznávat přírodu zblízka, navíc teď budeme mít příležitost využívat zahradu po celý rok doslova každý den,“ upřesnila ředitelka.

Nová zahrada se zamlouvá i pedagogům. „Skvělé je i ohniště. Už se těšíme, až si opečeme buřty nebo si jen tak sedneme a budeme si zpívat,“ uvedla jedna z učitelek. Nadšení neskrývali ani zástupci vedení města, kteří se slavnostního otevření zúčastnili. „Zahrada je opravdu moc pěkná a věřím, že se bude líbit i dětem. Mohou ji využívat předškoláci, školáci i rodiče, což je dobře,“ konstatoval starosta Orlové Miroslav Chlubna.

Veřejně prospěšné aktivity v Orlové, která má za humny komíny dětmarovické elektrárny, podporuje Nadace ČEZ pravidelně. „Jsem rád, že díky nadaci můžeme být místním občanům dobrým sousedem. A ještě větší radost mi vždy udělá, když nadační peníze putují na vzdělávání dětí. A když to navíc souvisí s ekologií, je radost trojnásobná,“ usmíval se po přestřižení pásky výrobní ředitel Elektrárny Dětmarovice Karel Šponar.

Vladislav Sobol, mluvčí ČEZ