Drobečková navigace

1. 5. 2021

V beskydských Janovicích vysadili další alej pro místní děti

Silnici mezi beskydskou obcí Janovice a místní části Bystré kopírují desítky ovocných stromů, které vysázeli rodiče pro své děti s podporou Nadace ČEZ. První část aleje vznikla v roce 2017, nová výsadba naplánovaná na rok 2020 se kvůli koronaviru přesunula až na letošní jaro. Nadace ČEZ přispěla obci na oba úseky celkem 180 tisíc korun.

motivový obrázek

Místní vysadili 20 švestek, 10 jabloní a jeden ořech. Do sázení se zapojili po rodinách, aby neporušili žádné epidemické nařízení. „V dnešní době je opravdu velký problém získat stromky, takže když se nám to podařilo, nemohli jsme dále čekat a pustili se do práce,“ vysvětluje starosta Janovic Svatopluk Běrský.

Možnost, že by stromy vysadila zahradnická firma, prý ani nezvažoval. „Samozřejmě jsem mohl objednat firmu, to by bylo nejjednodušší. Ale mnohem důležitější je, když se podaří dostat lidi z baráků, aby se podíleli na úpravě prostředí, ve kterém žijí,“ dodal starosta.

Sázení stromů podporují energetici dlouhodobě. „Zájem měst a obcí o výsadbu zeleně neustává, a nás těší, že jim v tom můžeme vycházet vstříc. Vždy máme radost, když vidíme, že obec do výsadby zapojí děti, které tak mají od útlého věku možnost uvědomit si, jak jsou stromy důležité,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Letos se budou v Moravskoslezském kraji díky podpoře Nadace ČEZ sázet stromy také v Havířově, Českém Těšíně a v obci Branka u Opavy.

 

Nadace ČEZ                                    Skupina ČEZ                                                                                                                                                   

Daniel Novák                                   Vladislav Sobol, tiskový mluvčí                                   

Tel: 724 446 611                              Tel: 725 595 417
 daniel.novak01@cez.cz                  vladislav.sobol@cez.cz