27. 3. 2010

Unikátní borkovanské velikonoční kraslice jsou k vidění ve speciální expozici

V sobotu 27. 3. ve 14 hodin proběhne v jihomoravské obci Borkovany slavnostní otevření expozice unikátních vyškrabávaných kraslic, tzv. résovaných. Právě zde vznikají touto jedinečnou technikou velikonoční kraslice známé u nás i v zahraničí. Mezi prvními návštěvníky bude starosta obce Karel Urban a zástupce Nadace ČEZ, Jan Husák. Nadace ČEZ přispěla na vytvoření expozice kraslic částkou 694 000 Kč.

Kraslice z jihomoravské obce Borkovany patří mezi významné místní etnografické prvky. Věhlas těchto bohatě zdobených kraslic přesáhl hranice České republiky. V Borkovanech se výrobě kraslic věnuje okolo 50 žen, maléreček, které za rok dokáží vytvořit až 300 tisíc kusů. Představit veřejnosti uceleně historii a techniku zhotovení těchto ručně vyráběných velikonočních ozdob je cílem nově otevřené expozice kraslic umístěné ve víceúčelovém obecním domě.

„Tradice výroby kraslic má v naší obci hluboké kořeny a proslavila nás i v zahraničí. Kraslice prezentují lidovou tvorbu ČR na mezinárodních výstavách a dávají se jako dárky významným zahraničním státním návštěvám. Podívat se na nejstarší dochované exempláře kraslic a vyzkoušet si techniku résování mohou nyní návštěvníci naší nové expozice,“ říká Karel Urban, starosta obce Borkovany.

Prostory slavnostně otevře starosta obce spolu s Janem Husákem, členem správní rady Nadace ČEZ. Právě díky příspěvku nadace ve výši 694 000 Kč mohly být prostory obecního domu upraveny a vybaveny výstavními skříněmi, které jsou speciálně vyrobeny pro prezentaci křehkých a světlocitlivých předmětů. Expozici doplňuje také výtvarná dílna, kde si mohou zájemci vyzkoušet techniku résování v rámci workshopů. Otevřena bude pro veřejnost, ale také pro školy, aby se mohly děti a mládež seznámit blíže s lidovou tvorbou.

„Nadace ČEZ dlouhodobě podporuje nejrůznější projekty regionálního významu. Expozice kraslic spojená s dílnou umožní veřejnosti prezentovat a současně předávat lidové tradice široké veřejnosti a zvláště pak mladé generaci,“ řekl Jan Husák, člen správní rady Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ (Nadaci Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Nadace svou energii věnuje především třem oblastem. První je podpora dětí a mládeže, druhou pomoc handicapovaným spoluobčanům a třetí aktivní spolupráce s regiony. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla již pětkrát za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v řebříčku „FIREMNÍ TOP FILANTROP“.