24. 4. 2023

Původní biotop se vrací do Ohnišťan

Výsadbou stromů a keřů se v obci Ohnišťany pokusí obnovit sad v místech, kde původně rostl. V sobotu 15. dubna se sešli dobrovolníci a společně vysadili na 87 stromů a 450 keřů převážně krajových odrůd. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 85 tisíc korun.

motivový obrázek

Hlavním cílem výsadby stromů a keřů v Ohnišťanech je vrátit do místní krajiny původní biotop, který se zde historicky nacházel. Sad navrhli odborníci v tradičním duchu. Místní i návštěvníci se tak mohou těšit na 87 ovocných stromků. Jabloně, hrušně, slivoně a třešně budou poskytovat nejen stín v horkém létě, ale i výborné plody. K výsadbě byly vybrány původní staré krajové odrůdy vhodné pro tuto oblast. Sad bude doplněn pásem keřů v počtu 450 kusů, vysazeny byly šípková růže, trnky lísky, kaliny, bez černý, ptačí zob, zimolez, řešetlák a další druhy. Křoviny budou sloužit zejména jako přirozená ochrana sadu, hranice pozemku a jako úkryt a zdroj potravy pro ptactvo, včely a hmyz.

O výsadbu se postarali nadšení dobrovolníci z obce,  rodiny s dětmi a členové místních spolků s odborným dozorem lesního hospodáře a autorky projektové dokumentace. Výsadba i následná péče bude zajištěna svépomocí v rámci obce.

„Sad, který zde byl původně, chceme pro nás i další generace obnovit tak, aby sloužil a byl plnohodnotnou součástí obce. Děkujeme Nadaci ČEZ za příspěvek, díky kterému můžeme výsadbu realizovat a všem dobrovolníkům, co přišli pomoci, za účast,“ říká starostka obce Eva Jiříčková.

A trochu statistiky: V Královéhradeckém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 38 projektů částkou téměř 4 miliony korun. V loňském roce dostal grant 1 žadatel.

Pardubickém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 23 projektů částkou přes 2 a půl milionu korun. V loňském roce grant dostaly 4 žádosti.

V Kraji Vysočina  to pak bylo od roku od roku 2011 dokonce 66 projektů s částkou téměř 5,8 milionu korun. V loňském roce stromy sázeli na 12 místech.

Nadace ČEZ letos pomůže vysadit téměř 6 000 nových stromů, celkem jich díky ní krášlí českou krajinu už 113 000. Jen v letošním roce podpořila Nadace ČEZ v rámci svého grantu Stromy celkem 69 projektů napříč republikou, což je třetí nejvyšší počet od spuštění programu v roce 2011.Českou republiku tak bude krášlit a ozdravovat už 113 066 stromů a jiných dřevin s pomyslnou oranžovou visačkou.

V rámci grantu Stromy mohou o příspěvek až 150 000 korun kromě obcí žádat i různé neziskové organizace, spolky či školy. Ačkoliv aleje a stromořadí stále mezi žádostmi převažují, objevují se i projekty na revitalizaci parků, zastínění dětských hřišť a odpočinkových míst, zakládají se arboreta či obnovují bývalé obecní sady.

Šárka Lapáčková Beránková

Více informací naleznete na:

www.cez.cz

www.nadacecez.cz