2. 9. 2009

Prvňáčci ve Švihově u Klatov se budou učit ve Třídě snů

Švihov, 2.9. 2009 –  V úterý 1. září 2009 přivítala Třída snů 1.A na Základní škole ve Švihově své prvňáčky. Na rozsáhlou rekonstrukci zastaralé třídy, která trvala 71 dní, přispěla Nadace ČEZ částkou 150 tis. korun. Cílem projektu bylo zpříjemnit a zkvalitnit výuku dětí. Protože mají ve Švihově první třídy hned dvě, škola ze svých prostředků zakoupila nové lavice a stoly i pro žáky 1.B.  Všichni prvňáčci tak mají podobné podmínky pro výuku.

Budovy školy staré přes 50 let jsou dobře udržovány, přesto je nutná jejich modernizace. Snahou vedení školy a zřizovatele školy, Města Švihova, je, vytvářet moderní podmínky pro rozvoj dětí a žáků, kteří se ve škole scházejí z 30 obcí. Jak celý projekt vznikl vysvětluje ředitelka školy Jaroslava Suchá: „Napadlo nás vybudovat pro žáky naší školy Třídu snů. Po zvážení jsme nakonec vybrali první třídu pro naše nejmladší žáky, která bude sloužit k jejich každodenní výuce. Věříme, že se jim bude v novém prostředí doře učit.“

Třída snů pro nejmenší žáčkyCelá rekonstrukce stála 310 tisíc korun a zahrnovala novou elektroinstalaci, výměnu tabule a oken, modernizaci hygienického koutku, obměnu starých žákovských lavic a židlí za stavitelné a pořízení nové sestavy skříněk s úložným prostorem pro učební pomůcky a školní potřeby žáků. Finanční příspěvek Nadace ČEZ byl konkrétně použit na koupi lavic a židlí pro žáky a dále na vybavení třídy moderním skříňovým a policovým nábytkem a tabulí.

Pochvalně se k projektu vyjádřil i starosta města Švihov Václav Petrus, který doprovodil prvňáčky do školních lavic: „Projekt Třída snů je třeba ocenit hned z několika úhlů pohledu. Především je to velmi dobrý nápad pracovníků naší školy, zejména ředitelky Jaroslavy Suché. Samotná realizace projektu by nebyla možná bez Nadace ČEZ, která na projekt významně přispěla . Věřím, že se v této nově opravené a vybavené třídě budou cítit velmi dobře i samotní žáci. I za ně bych chtěl poděkovat všem, kteří se o realizaci tohoto projektu zasloužili.“

Slavnostní otevření "Třídy snů"Po vymalování, instalaci nového osvětlení a důkladném úklidu byla třída již od 25. srpna připravena na své žáčky, kteří dnes tráví ve škole svůj druhý den.

Základní škola a Mateřská škola Švihov

Informace o škole a fotografie z rekonstrukce Třídy snů naleznete na www.zssvihov.info.

Areál školy byl otevřen v roce 1958 a je situován v klidné části města, obklopené parkem, sady a sportovišti. Škola je spádová pro 30 obcí (11 obecních úřadů), 45% žáků do Švihova dojíždí. Dále se zde nachází tělocvična, jídelna, družina a mateřská škola. Pedagogický sbor základní školy tvoří 25 zaměstnanců včetně paní ředitelky, v mateřské škole pracuje 5 učitelek.

Nadaci ČEZ (pod původním názvem Nadace Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace se věnuje především třem oblastem. První je podpora dětí a mládeže, druhou pomoc handicapovaným spoluobčanům a třetí aktivní spolupráce s regiony. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ a ostatních společností Skupiny ČEZ.

Informace na: www.cezregionum.cz

Společnost ČEZ byla již popáté za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku „FIREMNÍ TOP FILANTROP.“