28. 3. 2022

Pomoc válečným uprchlíkům je různorodá, energetici ze Skupiny ČEZ pomáhají finančně i materiálně

Ústecký kraj – Více než 600 000 korun v rámci 15 mimořádných grantů „Krizová pomoc 2022 – Ukrajina“ již schválila správní rada Nadace ČEZ žadatelům z Ústeckého kraje. Patří mezi ně jak města a obce, tak i charita a různé obecně prospěšné spolky. Dalších téměř 184 200 korun pak mělo podobu 90 skládacích postelí, které Hasičskému záchrannému sboru Ústeckého kraje na vybavení přechodných útočišť ukrajinských uprchlíkům věnovala Skupina ČEZ.

motivový obrázek

„Pro případy nutných nocování pracovníků na strategických pozicích výrobních provozů klasické energetiky jsme nakoupili 90 lůžek, respektive klasických skládacích postelí s kolečky a matracemi. Určena byla hlavně pro elektrárenské a teplárenské směnaře a podnikové hasiče, kdyby si covidová situace vyžádala jejich déletrvající pobyt na pracovištích bez možnosti pravidelného vystřídání. Naštěstí jsme lůžka během covidových opatření nemuseli použít, takže originál zabalené byly na 23 paletách svezeny do skladu v Elektrárně Prunéřov. Za současné uprchlické situace, kdy v Ústeckém kraji docházejí ubytovací kapacity, jsme je nabídli jako dar HZS Ústeckého kraje, aby jimi mohli vybavit právě přechodná útočiště pro ukrajinské uprchlíky,“ říká Jan Barnat, manažer Útvaru řízení provozu obnovitelných zdrojů energie a klasické energetiky.

Pro postele ADRIS si přijeli do Elektrárny Prunéřov profesionální hasiči z Klášterce nad Ohří a Chomutova. Společně s elektrárenskými kolegy byly originál zabalené palety naloženy do přistavené zásahové nákladní Tatry a na dvakrát převezeny do Centrálního požárního skladu v Ústí nad Labem. „Byla to vítaná pomoc. Více než polovina postelí se ve skladu příliš neohřála. Po dohodě s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině bylo 55 kusů převezeno do hotelu Vladimír, kde již plně slouží svému účelu. Zbylé zatím tvoří rezervu pro nouzová řešení a poslední záchranu,“ dodal k tomu Roman Vyskočil, ředitel HZS Ústeckého kraje. „Děkujeme“

Kromě výše uvedeného probíhají napříč celou republikou mezi zaměstnanci Skupiny ČEZ hned dvě sbírky, první je finanční a druhá materiální. V prvém případě se dosud podařilo nashromáždit na společný účet více než 7 milionů korun, přičemž Nadace ČEZ tuto již částku zdvojnásobila.

Zatímco finanční pomoc je stále otevřena, narychlo uspořádaná sbírka materiální pomoci proběhla dle lokalit ČEZ od 21. do 25. března. V rámci Ústeckého kraje se stalo sběrným místem děčínské sídlo ČEZ Distribuce, kde se shromažďovaly trvanlivé potraviny, hygienické potřeby (hlavně pro ženy a děti), různé zánovní i nové ošacení, hračky pro děti a další potřebné věci pro válečné uprchlíky z Ukrajiny, kterých třeba měli doma i dostatek, ale v azylovém Česku jim nyní žalostně chybějí.  Vše bylo předáno Dobrovolnickému centru v Ústí nad Labem, a to přímo v Krajském asistenčním centru pro uprchlíky.

„Energetici jsou pověstní svou ochotou pomáhat druhým. Okamžitě po vypuknutí konfliktu jsme začali řešit, jakým způsobem se můžeme zapojit do pomoci Ukrajině a jejím obyvatelům. Jsem rád, že kolegové neustále přicházejí s novými nápady, a nesmírně hrdý na všechny, kdo se na podpůrných akcích podílejí, ať už naším prostřednictvím nebo osobně,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Podle jeho dalších slov Skupina ČEZ ve spolupráci s jednotlivými kraji a Správou uprchlických zařízení také nabízí ubytovací kapacity pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Celkem v ubytovnách, bytových domech, firemních bytech a ve svých rekreačních zařízeních po celé České republice vyčlenila 336 lůžek. Momentálně jsou již ubytovány 72 osoby, převážně ženy a dětí. Část vyčleněných objektů nyní také prochází drobnými rekonstrukcemi (výmalba, výměna podlah, dovybavení nábytkem apod.) tak, aby co nejdříve byly k dispozici dalším rodinám.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Foto ČEZ, Ota Schnepp