8. 3. 2011

Pěti milióny podělí Nadace ČEZ jedenadvacet organizací na Vysočině a jižní Moravě

Jaderná elektrárna Dukovany - ve čtvrtek 10. března 2011 budou v 16.00 hodin slavnostně předány symbolické šeky Nadace ČEZ v Informačním centru elektrárny Dukovany. Šeky obdarovaným předá Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ, Tomáš Žák, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany a Antonín Svěrák, zástupce elektrárny Hodonín.

Podpora regionálních projektů Nadace ČEZ ve výši 5 miliónů korun byla rozdělena mezi 19 projektů z regionu Jaderné elektrárny Dukovany a dva projekty z regionu elektrárny Hodonín.

Největší měrou bude tradičně podpořeno sdružení Energoregion 2020 sdružující 128 obcí  v 20 km pásmu EDU. Finanční prostředky budou sloužit k nákupu komunální techniky. V minulých letech bylo touto cestou podpořeno také např. vybavení sborů dobrovolných hasičů, výstavby malých dětských hřišť, zateplení škol v obcích, budování tzv. „oranžových“ tříd vybavených moderní multimediální technikou.

„Cílem našeho projektu je vybavit obce malou komunální technikou na údržbu veřejných prostranství a zejména zimní údržbu chodníků a místních komunikací, aby tak obce mohly dodržet povinnosti vyplývající z nové legislativní úpravy, kdy musí v zimě udržovat schůdnost všech chodníků“, komentuje projekt Marie Černá, tajemnice Energoregionu 2020.

Na druhém místě v objemu přidělených financí stojí projekty zasahující sociální oblast – podpora organizací a sdružení, které pečují o zdravotně i sociálně hendikepované osoby.

Mezi podpořené organizace se řadí v Třebíči

• sdružení Vrátka (vybavení výtvarné dílny)
  • Rotary Club Třebíč (benefiční koncert Děti dětem - 11. 5. 2011, divadlo Pasáž)
  • Základní organizace svazu neslyšících a nedoslýchavých (podpora volnočasových aktivit)
  • Základní škola Cyrilometodějská 22 (učebna smyslové výchovy)
  • Oblastní charita Třebíč (rozvoj a podpora dobrovolnictví na okrese Třebíč)
  • občanské sdružení FOR JANE (koncert proti lidské lhostejnosti 3. 9. 2011 – více na www.forjane.cz)
  • Společnost pro podporu lidí mentálním postižením v ČR, organizace Třebíč (Klub radostí);

Další lokality

• Circle of Life se sídlem v Koněšíně (keramická dílna pro drogově závislé v léčbě – zateplení výukové části dílny)
  • Domov u lesa Tavíkovice (kulturní a sportovní akce klientů)
  • Diakonie ČCE – středisko v Myslibořicích (výměna oken)
  • SLEPÍŠI - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené (výchovně – vzdělávací program HELE LIDI!)
  • v Hodoníně – Zelený dům pohody (modernizace zařízení)
  • Domov pro seniory Bažantnice (výměna lůžek).

Třetí příčka v poskytnutí finanční pomoci náleží opravám sakrálních staveb. Nadace ČEZ podpořila v letošním roce opravu kostela sv. Anny v Morašicích, obnovu střechy filiálního kostela sv. Václava v Račicích, úpravu interiéru kostela Povýšení sv. Kříže ve Valči a rekonstrukci hřbitovního kříže v Ocmanicích.

Dva projekty se týkají volnočasových aktivit dětí a mládeže, rodin. Byly podpořeny - rodinné centrum Měsíční houpačka v Ivančicích (aktivace a rozvoj spolupráce místních sdružení) a Junák – svaz skautů a skautek ČR, středisko Oslavany (nákup dřevěných stanových podsad).

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Programy Nadace ČEZ

• Oranžové hřiště