6. 6. 2009

Oranžové hřiště bude součástí odpočinkové zóny v obci

Březno u Chomutova – Nové Oranžové hřiště mají od soboty 6. června obyvatelé Března u Chomutova. Na jeho výstavbu vynaložila obec 2,65 milionu korun. Rovný milion přitom získala od Nadace ČEZ. Sportoviště budou využívat jak děti, tak i dospělí, neboť má podobu dvou tenisových kurtů. Do budoucna se pak stanou součástí odpočinkové zóny v obci, která bude zakončena koupalištěm.

Zdeněk Valenta, starosta Března u Chomutova (vlevo) a Ondřej Horák ze Skupiny ČEZ vítají první děti na tenisových kurtech. Ty jsou dalším Oranžovým sportovním hřištěm v severních Čechách, na které obec získala příspěvek, a to rovný milion korun, od Nadace ČEZ.

Oranžové sportovní hřiště se nachází v sousedství základní školy. Jeho základem se stala původní plocha již nevyužívaného antukového hřiště. Z něj se po rekonstrukci staly dva moderní tenisové kurty. Jejich součástí je i nezbytné zázemí pro sportovce, přičemž na handicapované návštěvníky areálu je pamatováno bezbariérovým přístupem.

„Rádi bychom v obci vybudovali rozsáhlou odpočinkovou zónu zaměřenou na různé druhy sportu. Bude začínat už na druhé straně silnice stávajícím fotbalovým hřištěm a končit koupalištěm. Za novými tenisovými kurty chceme totiž směrem ke koupališti zřídit ještě hřiště s umělým povrchem pro malou kopanou a volejbal, dvoukilometrovou in-line dráhu, hřiště pro plážový volejbal a dětské hřiště. Počítáme i s upravenými cestami pro pěší vycházky s možností posezení na lavičkách či altán sloužící nejen k odpočinku, ale i jako podium pro různá vystoupení, říká starosta Zdeněk Valenta.

„Těší nás, že ve spolupráci s Nadací ČEZ můžeme uskutečnit tak prospěšné projekty, jako je například Oranžové hřiště v Březně u Chomutova,“ poznamenal k tomu Ondřej Horák z odboru strategické komunikace Skupiny ČEZ ještě před tím, než ho starosta vyzval ke společnému přestřižení pásky u vchodu sportoviště. Jak dodal, od počátku projektu Oranžové hřiště Nadace ČEZ podpořila v severních Čechách výstavbu 26 Oranžových dětských i sportovních hřišť a vyhradila na ně částku celkem 39,6 milionů korun.

V severních Čechách podpořila Nadace ČEZ v roce 2003 výstavbu hřiště v Ústí nad Labem, v roce 2004 to byla hřiště v Chomutově, Bílině, Děčíně, Terezíně, v roce 2005 podpořila Nadace ČEZ výstavbu celkem tří hřišť, a to v Lounech, Liberci a v obci Vejprty. Oranžového hřiště se v roce 2006 dočkaly také obce Kadaň, Klášterec nad Ohří, Chřibská a Ledvice, v roce 2007 se pak hřiště stavěla v obcích Lovosice, Brozany nad Ohří, Duchcov, Lom a Libochovice. V roce 2008 podpořila Nadace ČEZ výstavbu osmi hřišť v obcích a městech Lukavec, Velké Březno, Kadaň, Třebenice, Ústí nad Labem, Kostomlaty pod Milešovkou, Březno u Chomutova, Krásná Lípa. „Pro rok 2009 podpořila Nadace ČEZ v severočeském regionu výstavbu dvou hřišť. Jedno bylo nedávno otevřeno ve Františkově nad Ploučnicí, druhé pak bude zprovozněno v Chomutově,“ uzavřel Jan Vyskočil, koordinátor celostátních projektů Nadace ČEZ.

Zvědavost je veliká, a tak jako první si doslova ošlapaly novou antuku a poměřili výšku tenisové sítě ti nejmenší. Dva moderní tenisové kurty v Březně u Chomutova jsou přitom dalším Oranžovým sportovním hřištěm na severu Čech, zrealizovaným za finančního přispění Nadace ČEZ. Obec na něj získala milion korun.

Starosta Března u Chomutova Zdeněk Valenta a Ondřej Horák (vpravo) ze Skupiny ČEZ při stříhání pásky.

Nadaci ČEZ (pod původním názvem Nadace Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Společnost ČEZ byla již počtvrté za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku „TOP FIREMNÍ FILANTROP“.