Drobečková navigace

7. 10. 2010

Nový výtah usnadní pohyb tělesně postiženým dětem na Základní škole v Ivančicích

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov v Ivančicích slavnostně zahájí provoz nového venkovního výtahu tuto sobotu 9. října v 10 hodin. Na bezbariérové zařízení přispěla Nadace ČEZ částkou 950 tisíc korun. Výtah umožní žákům s tělesným postižením, především těm, kteří se pohybují na vozíku, samostatný pohyb po budově.

V sobotu v 10 hodin představí Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov v Ivančicích nový venkovní výtah, který umožní dětem na vozíku nebo dětem, které mají berle snadný pohyb po budově školy. „Dosud musely děti s tělesným postižením obědvat ve třídě a obtížně se přemisťovaly mezi patry. Díky výtahu se nyní bez problému dostanou do jídelny, odborných učeben a také do dvorany, kde se všechny děti ve volných chvílích setkávají,“ vysvětluje Miroslava Křupalová, statutární zástupkyně.

Stav před zakoupením schodolezu v ZŠ Třebíči

ZŠ Ivančice je škola s nadregionální působností pro děti se zdravotním postižením. V současnosti ji navštěvují dva imobilní žáci a další dva žáci vyžadují dohled a pomoc. Výtah je úlevou nejen pro děti s handicapem, ale i pro rodiče, asistenty, pedagogy a vychovatele.

 „Jsem velice rád, že naše společnost věnuje finanční prostředky do mnoha veřejně prospěšných projektů v regionech. Je správné, že se silnější partner postaví za ty slabší, ne vlastní vinou znevýhodněné,“ hodnotí přínos projektu Oranžové schody zástupce Skupiny ČEZ, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Tomáš Žák, který se slavnostního zahájení osobně zúčastní.

Peníze na výtah získala škola v rámci projektu Nadace ČEZ Oranžové schody, který pomáhá základním a středním školám odstraňovat architektonické bariéry. Finance mohou školy využít například k nákupu plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů, zvukových a světelných naváděcích systémů apod. Nadace udělila grant již sedmi školám v celé republice. Další škola, která slavnostně představí bezbariérové opatření, je Základní škola v Třebíči na Cyrilometodějské ulici,, která příští týden ve čtvrtek 14. října 2010 uvede do provozu schodolez.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ v několika grantových programech podporuje sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Nadace ČEZ se díky objemu rozdělených finančních prostředků řadí ke špičce nadací v České republice.

Kontakty

Nadace ČEZ
Radka Kučírková
Tel: 211 046 724
E-mail: radka.kucirkova@cez.cz

Skupina ČEZ
Jana Štefánková
Tel.: 561 104 631, 724 804 786
E-mail: jana.stefankova@cez.cz

MŠ, ZŠ a Dětský domov Ivančice
Miroslava Křupalová
Tel: 546 451 931, 777 254 297
E-mail: spec.sk.iva@volny.cz

Výstavba výtahu v Ivančicích

Výstavba výtahu v Ivančicích