16. 11. 2022

Nové vybavení pro SDH Lázně Bělohrad pomůže dobrovolným hasičům u zásahů

Hradec Králové 16. listopadu 2022 – Nové vybavení při svých výjezdech používají členové jednotky dobrovolných hasičů z Lázní Bělohrad. Na nákup přispěla Nadace ČEZ částkou 59 358 korun. Dobrovolníci jsou tak akceschopnější při ochraně zdraví i majetku spoluobčanů.

motivový obrázek

Příspěvek od Nadace ČEZ dobrovolní hasiči z Lázní Bělohrad použijí na dovybavení k výjezdům. Konkrétně si pořídí sadu aku nářadí - vrtačku, úhlovou brusku, ocasní pilu, které mají využití u technických zásahů a dopravních nehod. Nové budou také hadice, proudnice a rozdělovač, které pomohou především u hašení lesních a bytových požárů. Ve sboru je dostatečný počet odborně způsobilých hasičů, kterým bohužel při hašení chybělo potřebné vybavení.  A to se změnilo a díky Nadaci ČEZ vybavení výrazně zlepšilo.

„Oproti původnímu stavu dojde ke zlepšení vybavenosti a připravenosti jednotky, a tím zrychlení akceschopnosti SDH Lázně Bělohrad při požárech lesů, bytů nebo při zásazích u dopravních nehod.  Projekt prospěje občanům našeho města i přilehlým obcím v hasebním obvodu SDH Lázně Bělohrad,“ upřesňuje velitel Sboru dobrovolných hasičů Lázně Bělohrad, Luboš Stárek.

Sbor dobrovolných hasičů SDH Lázně Bělohrad zasahuje u všech typů mimořádných událostí dle požadavků Krajského operačního a informačního střediska Královéhradeckého kraje.

Nadace ČEZ již jednou požárníkům pomohla. Sbor čerpal dotaci na generátor ozonu, projekt byl úspěšně realizován a generátor pomáhá při dezinfekci prostor a vozidel např. při pandemii covidu.

Sbor dobrovolných hasičů v Lázních Bělohradě byl založen roku 1880. Do sboru se přihlásilo 49 činných, 27 zakládajících a 24 přispívajících členů. V letech 1959 - 1973 proběhla stavba současné zbrojnice, která byla v roce 2016 kompletně zrekonstruována. Rok 1970 přinesl vozidlo Praga PV3S se stříkačkou PPS 12, následovala Avia DV 12. V roce 2007 sbor hasičů rozšířil svůj vozový park o moderní cisternovou automobilovou stříkačku MAN. V roce 2018 pak přibyl dopravní automobil Ford a v roce 2019 se podařilo převodem majetku od Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje získat CAS 32 Tatra. Třešničkou na dortu výjezdové techniky se pak v roce 2020 stala čtyřkolka Polaris. V současné době je ve sboru 80 členů, kteří pomáhají při ochraně majetku a osob i v celém okolí.

Příspěvek od Nadace ČEZ má přínos nejen pro obec, ale členové jednotky v případech mimořádných situací v rámci Integrovaného záchranného systému pomáhají i v okolních obcích, kdy jsou ohroženy životy a zdraví lidí, zvířat, majetek nebo životní prostředí.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz

Kontakt:

Skupina ČEZ                                        SDH Lázně Bělohrad