13. 5. 2011

Nadace energetiků podpořila ochránce přírody

Ostrava, 13.května 2011:  Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích v sobotu 14.května představí veřejnosti nově zrekonstruované zázemí. Cílem projektu s názvem „Rekonstrukce a dostavba chovatelských a účelových zařízení“ bylo zajistit optimální podmínky pro péči o dočasně handicapovaná zvířata.

Dílčí investici projektu finančně podpořila i Nadace ČEZ, která částkou 200 tisíc korun přispěla na výstavbu rehabilitační voliéry pro středně velké  ptáky. „Jde o zařízení, které naší organizaci citelně chybělo, jelikož kapacita původních voliér byla, vzhledem  k počtu přijatých živočichů a jejich druhovému složení, nedostačující,“ uvedl Petr Orel, předseda Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně. A dodává: „Nová voliéra vytvořila nejen optimální podmínky pro zachování fyziologických funkcí, ale i minimalizaci stresových faktorů u přijatých zvířat.“

Projekt „Rekonstrukce a dostavba chovatelských a účelových zařízení“ řešil vedle rehabilitační voliéry např. i výstavbu zimoviště, objektů pro krátkodobé držení šelem a dalších druhů zvířat i zatraktivnění expozičního areálu záchranné stanice, určeného veřejnosti. Součástí bylo rovněž nové materiálně technické vybavení, nezbytné pro činnost ošetřovny i zásahy a práci v terénu.

„V konečném efektu  nové, či nově zrekonstruované zařízení vytvoří optimální podmínky pro úspěšnou rehabilitaci a přípravu zvířat na vypuštění do volné přírody,“ upřesnil Petr Orel.

Provozovatelem Záchranné stanice v Bartošovicích je Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Novém Jičíně. Jde o občanské sdružení, zabývající se problematikou ochrany životního prostředí a ekologickou výchovou. Za dobu činnosti, tzn. od roku 1983, záchranná stanice  přijala přes 11 000 živočichů  210 druhů. Ročně zařízení poskytne péči více než  1000 zraněným, či jinak handicapovaným zvířatům. V rámci ekologické výchovy se ročně s provozem seznámí až 8 000 návštěvníků. Více informací naleznete na: www.csopnj.cz

Se Záchrannou stanicí v Bartošovicích Skupina ČEZ dlouhodobě úzce spolupracuje i v oblasti problematiky ochrany ptactva před úrazem elektrickým proudem.Každoročně  energetici spolu s ornitology vytyčují prioritní oblasti, kde zabezpečí svá vedení. Cílem je zabránit zranění a úhynu ptáků, způsobeného jejich dosednutím na elektrické vedení či při vzletu. Na severu Moravy došlo v roce 2010 k osazení ochranných prvků na 614 podpěrných bodů vedení vysokého napětí, což představuje zabezpečení trasy o délce téměř  54 km. Náklady ČEZ na realizaci těchto opatření se v loňském roce vyšplhaly na více než 5,1 milionu korun.Voliéra v Záchranné stanici pro volně žijící živočichy v Bartošovicích

O Nadaci ČEZ:

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost.Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii.

Díky objemu rozdělených příspěvků se dlouhodobě řadí ke špičce nadací v České republice.Více informací na www.nadacecez.cz.

O dalších projektech podporovaných Skupinou ČEZ se dozvíte: www.facebook.com/pomahame.regionum.

Alice Lutišanová

mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Moravu