15. 10. 2007

Nadace ČEZ rozdala symbolické šeky v lokalitě Elektrárny Počerady

Počerady, 15.10.2007 – Symbolické šeky v celkové hodnotě 820 000 korun předal v pondělí 15. října Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Počerady Skupiny ČEZ, šesti obdarovaným subjektům z Lounska, Žatecka a Mostecka. Všechny byly vybrány správní radou nadace na základě doporučení vedení elektrárny, a to v grantovém řízení pro druhé pololetí roku 2007.

„Myšlenka, pomáhat  v rámci různých projektů různým subjektům se nese napříč celou Skupinou ČEZ.  Proto máme stejnojmennou nadaci, díky níž můžeme v praxi realizovat naše dvě základní hesla skupiny. Jsou jimi: Pomáháme tam, kde působíme a Chceme být dobrými sousedy. Prostřednictvím Nadace ČEZ se tak rovněž do regionů, v nichž působíme, vrací část finančních prostředků,“ říká Jiří Šinágl, ředitel elektrárny.       Nadační dary směřují do nejrůznějších oblastí a vedení elektrárny  se ve druhém pololetí letošního roku rozhodlo podpořit hlavně tu sportovní.

„Víme, že sociální, zdravotní či kulturní sféra rovněž potřebuje každou korunu, my jsme ale nyní chtěli, aby užitek z peněz měly organizace, které díky svému sportovnímu zaměření mají pozitivní vliv na mladé lidi. Ať už přímo, že je ve svém volném čase navštěvují, nebo nepřímo tím, že je mohou svou činností teprve oslovit,“  přiblížil důvod rozdělení celkové finanční částky mezi obdarované subjekty ředitel Šinágl. Jak dodal, protože Elektrárna Počerady leží na rozhraní lounského a mosteckého okresu, vybírali pochopitelně projekty z obou regionů.

Ve druhém pololetí roku 2007 získalo grant od Nadace ČEZ celkem šest subjektů působících v lokalitě Elektrárny Počerady. Jsou to: Město Postoloprty (50 000 Kč), Paraklub Most (200 000 Kč), I. Golfový Club Most (300 000 Kč) TJ Šroubárna Žatec (50 000 Kč), Aeroklub Raná (160 000 Kč) a TJ Slovan Louny (60 000 Kč).

„Mám radost, že úzká spolupráce Nadace ČEZ se zástupci Skupiny ČEZ v regionech umožňuje vycházet vstříc potřebám místních organizací a samospráv. Jelikož chceme pomáhat účinně a systematicky, je potřeba mít kvalitní informace o tom, čím se   neziskové organizace v daných lokalitách zabývají, co chtějí řešit či na jaký projekt zrovna potřebují peníze. Zaměření výše uvedených projektů napovídá, že v Elektrárně Počerady pečlivě zvážili, jakým směrem tentokráte finanční prostředky půjdou.   Určitě to nebylo jednoduché rozhodování, ale je dobře, že tentokrát podpořili hlavně volnočasové aktivity,  uvedla  Lucie Speratová  pověřená vedením   Nadace ČEZ.

V prvním pololetí roku 2007 bylo vedením Elektrány Počerady vybráno jedenáct subjektů, které si mezi sebe rozdělily celkovou částku 775 000 korun. Nadace ČEZ na základě doporučení ředitele Šinágla odeslala finanční granty tím správným směrem.

Nadace ČEZ je partnerem Skupiny ČEZ v oblasti poskytování sponzorských darů. Pod původním názvem Nadace Duhová energie byla založena v roce 2002 a svoji činnost zahájila v únoru 2003. Například jen v loňském roce rozdělila mezi žadatele 187 907 600 korun. Podpořeno bylo přitom 554 projektů v rámci celého území, na němž v ČR   Skupina ČEZ působí. Ta byla i v letošním roce  opětovně  vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku  FIREMNÍ TOP FILANTROP.

Lucie Speratová, pověřená řízením Nadace ČEZ a Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Počerady předávají symbolický šek na 50 000 Vojtěchu Bernardovi, místostarostovi Postoloprt.

Jedním ze subjektů, který získal od Elektrárny Počerady grant Nadace ČEZ je i Golfový Club Most. Na snímku manažerka clubu Jiřina Hennlichová se symbolickým šekem na 300 000 korun.

Paraklub Most obdržel od Nadace ČEZ grant na 200 000 korun. Na snímku se symbolickým šekem zástupce klubu Pavel Smeták.

Prezident TJ Stadion Louny Miroslav Bouda a předseda TJ Šroubárny Žatec Alois Vlček se symbolickými šeky Nadace ČEZ. První TJ dostala 60 000 a druhá 50 000 korun.