Drobečková navigace

29. 6. 2010

Nadace ČEZ pomohla zkrášlit centrum Mostu

Most – Nově zrekonstruovanou oddychovou zónu mezi obchodním centrem Central a magistrátem mají od tohoto týdne v Mostě. Celkové náklady na vytvoření zelené minioázy s jezírkem a fontánkou, pítkem, lavičkami a dalšími okrasnými prvky se vyšplhaly na 1,5 milionu korun. Rovných 500 000 korun přitom na vylepšení okolí magistrátu věnovala městu Nadace ČEZ.

„Jsem rád, že jsme uspěli v grantovém řízení a získali tak díky Nadaci ČEZ na zkrášlení našeho města nemalou částku. Oddychová zóna nám zde chyběla a má nejen estetický, ale i bezpečnostní význam. Dost často se totiž stávalo, že lidé si tudy zkracovali cestu, bezmyšlenkovitě přebíhali z jedné strany vozovky na druhou. I když je zde velmi snížená rychlost, řidiči měli mnohdy co dělat, aby zabrzdili. Teď už nemají kam přebíhat, neboť vyvýšená stěna okrasného pásma hraničí s vozovkou,“ pochvaloval si Vlastimil Vozka, primátor města Mostu.

Z předchozího obyčejného trávníku tak vznikla malá vodní nádrž s vodotryskem,  vydlážděná zkratka do obchodního domu a vyvýšený přechod pro chodce. „Nyní už jen zbývá, aby se vše správně zazelenalo a rozkvetlo,“ konstatovala náměstkyně primátora Hana Jeníčková. Ta následně předvedla, že není fontána jako fontána. Ta uprostřed jezírka je totiž ovládána na dálku a má devět různých druhů vodotrysků.

Primátor Mostu Vlastimil Vozka a jeho náměstkyně Hana Jeníčková s šekem od Nadace ČEZ.

Celkový pohled na oddychovou zónu. Nyní už jen záleží na počasí a zahradnické péči, kdy a jak se vše zazelená, případně rozkvete.

Nadaci ČEZ (pod původním názvem Nadace Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Společnost ČEZ byla již popáté za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku „TOP FIREMNÍ FILANTROP“.