Drobečková navigace

16. 4. 2021

Nadace ČEZ pomohla vybavit rozhlednu na vrchu Šibeník v Orlických horách

Hradec Králové, 15. dubna 2021- Unikátní projekt rozhledny, která vznikla z bývalé větrné elektrárny podpořila Nadace ČEZ. Částku 300 tisíc korun poskytla na vybavení infocentra. Vrch Šibeník uprostřed krásné přírody Orlických hor se tak pyšní výhledem do okolí a infocentrem.

motivový obrázek

Původní zastaralá větrná elektrárna byla demontována kvůli technickým potížím a hluku. Městys Nový Hrádek na Náchodsku se ale rozhodl a z bývalého tubusu elektrárny vybudoval rozhlednu, z bývalé trafostanice, která byla součástí větrného parku, pak vybudoval infocentrum.Nadace ČEZ přispěla částkou 300 tisíc korun na vnitřní vybavení infocentra, nábytek, infopult, podhled a potřebné zařízení.

„Za podporu Nadace ČEZ jsme velmi rádi, a ze získaných prostředků vybavíme vznikající infocentrum – do budoucna počítáme s vybudováním expozice o historii větrných elektráren v ČR. Nyní je bohužel z důvodu pandemie ještě uzavřené, ale těšíme se na první návštěvníky. Infocentrum, doplňuje unikátní rozhlednu. Jedná se o první rozhlednu z bývalé větrné elektrárny, přinejmenším v České republice a možná i na celém světě. Možná bude zapsána do knihy rekordů,“ říká starosta městyse Nový Hrádek Zdeněk Drašnar.

Rozhledna je přístupná bezplatně od východu do západu slunce. Vyhlídková plošina rozhledny je 32 metrů nad zemí a lidé se na ni dostanou po točitém schodišti kolem tubusu. Vstup na točité schodiště rozhledny bude možný také po lávce z infocentra. Turisté z rozhledny dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic. Rozhledna stojí na páteřní turistické červeně značené trase, tzv. Jiráskově cestě, která vede z Náchodska do Orlických hor. Rozhledna vznikla v nadmořské výšce 655 metrů na vrchu Šibeník v rámci projektu Česko-polská hřebenovka - východní část. A je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje, další rozhledny vznikly na Velké Deštné v Orlických horách, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz.

 

Šárka Lapáčková  Beránková

mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

 

Skupina ČEZ                                         Městys Nový Hrádek              

Šárka Lapáčková Beránková                 Zdeněk Drašnar  - starosta                   

Tel: 602 415 282                                    Tel: 728 581 434          

sarka.berankova@cez.cz                      um.starosta@novy-hradek.cz