Drobečková navigace

4. 2. 2020

Nadace ČEZ již po deváté vyhlásila grant Stromy, nyní pro jarní výsadbu

Střední Čechy – Několik zásadních novinek má grant Stromy, který díky Nadaci ČEZ umožňuje realizovat výsadbu nové nebo obnovu již dožívající zeleně ve městech, obcích i jejich okolí. Tou nejvýznamnější je, že se grant otevírá všem právnickým subjektům, takže o něj mohou žádat i obecně prospěšné spolky a sdružení. Proto je i prodloužena povinnost souhlasu majitele s výsadbou na jeho pozemku z pěti na deset let a na stejnou dobu je nově stanovena i udržitelnost nové zeleně. Podmínka, že se žadatel bude o stromy starat po dobu pěti let, zůstává. Ti, co chtějí sázet už na jaře, mohou přitom o grant zažádat do 28. února. Maximální výše nadačního příspěvku je 150 000 korun.

motivový obrázek

„Grantové řízení Stromy je zaměřeno na zlepšování životního prostředí pomocí podpory liniové výsadby stromů.  Obce vysazují nové nebo obnovují původní aleje, stromořadí, protiprachové a protihlučné stěny či větrolamy. Často se na vysazování stromů podílejí sami obyvatelé, někdy jsou to celé rodiny, které se stávají patrony stromů a starají se o ně i během jejich dalšího růstu. Jsme si proto dobře vědomi, že hlavně v obcích je výsadba nové zeleně věcí veřejnou a dále se pak o ni místní, zvláště děti z mateřinek a základních škol, vzorně starají. Díky nově upraveným pravidlům grantového řízení se ovšem veřejnost může v rámci spolků do sázení zapojit ještě více. Nyní tak již mohou o grant například zažádat dobrovolní hasiči, tělovýchovné jednoty, školy, různá obecní sdružení a další,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ poprvé vyhlásila grant stromy v roce 2011. Během uplynulých let tak na různých místech v České republice zapustilo kořeny kolem 95 tisíc stromů a keřů. Převážně jde o lípy, javory a habry, různé druhy jehličnanů a ovocných stromů či rozmanité okrasné keře. Někde byly ozdraveny původní aleje u silnic a polních cest, jinde byla obnovena, případně zcela nově vznikla, liniová, sadová či parková výsadba.

Kromě okrasného účelu pak na mnoha místech slouží vzrostlé listnáče a jehličnany například i jako protiprašná nebo protihluková bariéra, případně větrolam.Jsou přirozeným úkrytem a zdrojem potravy pro drobné živočichy. Šikovně umístěná zeleň také snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumit výkyvy teploty. Funguje jako významný producent kyslíku, částečně vzduch zbavuje škodlivých plynů a pachů.  

V ve středních Čechách, včetně městských částí Prahy, bylo od roku 2011 vysazeno bezmála 30 000 stromů či okrasných keřů. Díky grantu Stromy Nadace ČEZ a v režii měst či obcí tak výsadba nové zeleně proběhla již na 79 místech, přičemž v sedmi případech se jednalo některou z městských částí hlavního města. Žádosti o letošní jarní grant přijímá Nadace ČEZ do 28. února, včetně. „Pokud ale někde uvažují až s podzimní výsadbou, musí si se žádostí počkat až na červen, kdy bude vyhlášeno druhé kolo grantového řízení Stromy právě pro podzimní výsadbu,“ uzavírá Michaela Ziková.

Víte, že…

 …stromy jsou obrovské chladicí systémy bez účtů za elektrickou energii? Využívají sluneční energii na přeměnu kapalné vody ve vodní páru, čímž chladí svoje okolí. Za horkého počasí je povrchová teplota lesa srovnatelná s teplotou vodní hladiny blízkého rybníka, zatímco nedaleká suchá louka a silnice s asfaltovým povrchem jsou o více než 20 °C teplejší. Energetický ekvivalent chlazení výparem je přibližně 70 KWh na každých 100 litrů transpirované vody, což je energie srovnatelná s výkonem klimatizačních zařízení pro dvě domácnosti. Energetický ekvivalent chlazení výparem je přibližně 70 KWh na každých 100 litrů transpirované vody, což je energie srovnatelná s výkonem klimatizačních zařízení pro dvě domácnosti.

…že jeden strom přitom za svůj život odebere z atmosféry přibližně jednu tunu CO2? Celkově tak stromy vysazené za podpory Nadace ČEZ zadrží téměř 95 tisíc tun CO2