8. 1. 2010

Kulturní sál vybudovaný ze staré sýpky poskytne zázemí pro semináře i divadlo pro děti

Lysice, 8. 1. 2010 – Tuto neděli odpoledne se slavnostně otevře nový multifunkční sál na farnosti v městyse Lysice na Blanensku. Prostor vzniklý rekonstrukcí jedné místnosti staré sýpky bude sloužit především dětem a mládeži pro konání nejrůznějších setkání, seminářů a kulturních akcí. K této příležitosti připravili pracovníci farnosti duchovní koncert a loutkové představení.

V blízkosti kostela v městysi Lysice vznikl rekonstrukcí bývalé hospodářské budovy nový sál, který je určen pro setkávání dětí a mládeže. Prostor bude přednostně využívat lysické mateřské centrum Jablíčko a pro své akce i farnost. Díky vybavení variabilním nábytkem bude prostor sloužit jako učebna pro konání seminářů, divadelních a jiných kulturních představení či jako dětská herna. Zázemí doplňuje ještě malý sklad na hračky a kuchyňka. Kapacita sálu je zhruba 40 míst.

„Výhledově do jednoho roku plánujeme sál doplnit o potřebnou prezentační techniku jako dataprojektor, počítač a připojení k internetu,“říká vedoucí projektu Slavomír Bedřich z římskokatolické farnosti Lysice. Nový sál se nachází v budově bývalé sýpky v prvním patře, přízemní již upravené prostory fungují pro příležitostné oslavy a občerstvení. Poprvé se sál oficiálně představí veřejnosti v neděli 10. ledna ve 14 hodin odpoledne. O doprovodný hudební program se postará mládežnický sbor z Pozořicu Brna. Po slavnostním přestřižení pásky mohou návštěvníci shlédnout v novém sále loutkové představení.

Na vybudování multifunkčního sálu v Lysicích přispěla Nadace ČEZ necelým půl miliónem korun, další finanční prostředky investovala farnost.

„Vedle hlavních projektů, jako je výstavba Oranžových hřišť pro děti a sportovce a Oranžové kolo určené pro podporu handicapovaných lidí, se Nadace ČEZ zaměřuje na konkrétní pomoc v obcích a městech. Příkladem takové podpory je i otevření nového sálu v Lysicích, který pomůže rozvoji zdejší komunity,“ vysvětlil Jan Husák, člen správní rady Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ (pod původním názvem Nadace Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec její hlavní činnosti. Nadace svou energii věnuje především třem oblastem. První je podpora dětí a mládeže, druhou pomoc handicapovaným spoluobčanům a třetí aktivní spolupráce s regiony. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla letos popáté vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku „TOP FIREMNÍ FILANTROP“.