21. 4. 2021

Hasiči v Lochenicích mají novou dýchací techniku díky Nadaci ČEZ

Hradec Králové 21. dubna 2021 – Původní dýchací přístroje již dosluhují. Lochenická jednotka Sboru dobrovolných hasičů na Královéhradecku tak požádala o finanční příspěvek Nadaci ČEZ. Ta sbor podpořila částkou 100 tisíc korun. Z finančního příspěvku si hasiči pořídili tři dýchací přístroje.

motivový obrázek

Sbor dobrovolných hasičů Lochenice má dlouholetou tradici, zasahuje při mimořádných událostech, kdy jsou ohroženy životy a zdraví lidí, zvířat, majetek, nebo životní prostředí. Jednou z mnoha činností sboru jsou také zásahy u dopravních nehod. V zájmu zvýšení bezpečnosti nejen zachraňovaných osob při vyprošťování, ale i samotných zachránců, potřebovala jednotka doplnit dýchací přístroje.

Nové přístroje nahradí staré již nefunkční kusy z roku 1990. Budou navíc kompatibilní s přístroji profesionálních kolegů, což je při mimořádných událostech většího rozsahu, jako byl například požár lakovny na konci předminulého roku, nezbytné.

„Naše jednotka do současné doby používala repasované dýchací přístroje MSA. Byla to již druhá generace dýchací techniky u naší jednotky po rovnotlakých přístrojích Meva Saturn, které jsme získali od HZS Královéhradeckého kraje v 90. letech. Vzhledem k ukončení servisu a životnosti přístrojů MSA bylo nutné zakoupit přístroje nové. Volba padla na Pluto Fireman od výrobce Meva, které jsou využívány jak profesionálními, tak dobrovolnými jednotkami v Královéhradeckém kraji. Pořízení nových přístrojů by bylo pro naši obec nemalou finanční zátěží, a tak nám s nákupem tří dýchacích přístrojů pomohla Nadace ČEZ,“ říká Josef Vaňouček, velitel SDH Lochenice.

„Společně jsme zakoupili šest dýchacích přístrojů, u kterých lze předpokládat mnohaletou životnost. Nová Pluta jsme umístili do zásahových automobilů a členové jednotky se s nimi prakticky seznámili tak, aby je mohli kdykoliv použít, bude-li to potřeba. Chtěli bychom poděkovat Nadaci ČEZ a obci Lochenice za pořízení vybavení, na němž mnohdy závisí životy a zdraví nejen zasahujících hasičů,“ upřesňuje Josef Vaňouček.

Projekt, který podpořila Nadace ČEZ částkou 100 tisíc korun, pomůže zajistit hasičům větší bezpečnost ve chvílích, kdy jsou operačním střediskem HZS jednotky povolány k mimořádným událostem.

Sbor dobrovolných hasičů v Lochenicích funguje již skoro 150 let a za celou dobu své existence se aktivně podílí na likvidaci následků  mimořádných událostech ve svém okolí, funguje i  na úseku prevence a aktivně vychovává hasičskou mládež.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Šárka Lapáčková Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Kontakt:

Skupina ČEZ                                 SDH Lochenice

Šárka Lapáčková Beránková         Josef Vaňouček ml.

Tel: 602 415 282                            Tel: 733 657 017

sarka.berankova@cez.cz              josefvanoucek@seznam.cz