14. 2. 2021

Energetici podpořili seniory v Domově Magnolie hned dvakrát

Ostravský domov Magnolie, který se stará o 73 seniorů se zdravotním postižením, je dlouhodobě proslulý pozitivním přístupem k aktivnímu životu svých obyvatel. Vedení už dříve zařídilo klientům posezení s ptačí voliérou nebo kozí výběh, teď jim díky podpoře Nadace ČEZ pořídilo interaktivní zobrazovač a netradiční kavárnu.

motivový obrázek

Interaktivní zobrazovač má všestranné využití – hodí se k jednoduchým hrám, které procvičují paměť, cvičí jemnou motoriku, zlepšeují soustředění, prostorovou orientaci a vnímání.

„Přístroj můžeme jednoduše přemístit na kterýkoliv pokoj, takže nám velmi pomáhá také při práci s imobilními klienty. A nekomunikující klienti mohou vyjádřit své pocity vybarvováním a malováním obrázků,“

vysvětlila ředitelka Domova Magnolie Andrea Gibejová a dodala, že v době loňské totální uzávěry zařízení využívali zobrazovač po propojení s počítačem a internetem také ke komunikaci seniorů s rodinami.

Zobrazovač získali senioři hlavně díky aktivitě sportujících lidí, kteří projekt podpořili svou energií prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Druhý dar získalo zařízení s pomocí zaměstnanců, kteří pracují v nedaleké společnosti ČEZ Energetické služby.

„Díky takzvanému zaměstnaneckému grantu jsme  mohli pořídit profesionální kávovar. Původně měl sloužit ke zpříjemnění života našich klientů, protože chvíle společného posezení, povídání a třeba i poslechu hudby u dobré kávy jsou pro naše klienty trpící zejména Alzheimerovou demencí velmi důležité. Zatím ale situace společným dýchánkům u kávy moc nepřeje, tak klientům nosíme výbornou kávičku pro zlepšení nálady přímo do jejich pokojů,“

dodala Martina Müllerová, vedoucí aktivizačního úseku Domova Magnolie.

Vladislav Sobol, mluvčí ČEZ