22. 1. 2008

Důstojné prostředí pro těžce nemocné zajistil grant Nadace ČEZ

Opava, 22. 1. 2008 – Slezská nemocnice v Opavě dnes odpoledne slavnostně převezme od Skupiny ČEZ zrekonstruované oddělení onkologie. Na projekt „Humanizace pavilonu T“ přispěla Nadace ČEZ částkou 500 tisíc korun. Oslavy se zúčastní vedení nemocnice v čele s ředitelem Tomášem Stejskalem, primáři a vrchními sestrami, za ČEZ se zúčastní ředitel Správy společnosti ČEZ Distribuční služby Martin Koch a tiskový mluvčí pro severní Moravu Jaroslav Jurča.

Půlmilionový grant od Nadace ČEZ využila Slezská nemocnice především na zpříjemnění prostor oddělení onkologie. Změny mohou pacienti registrovat již v čekárně, která získala nový pohodlnější nábytek. Nemocnice také nakoupila polohovatelná lůžka s kvalitními ergonomickými prvky, která ulehčí pacientům vyšetření a podání cytostatické infuze. Dlouhodobě hospitalizovaní klienti nemocnice zase ocení nově instalované televize a audio-přehrávače. Celé oddělení bylo vymalováno, přibyla také edukační místnost onkologie, kde jsou pacienti v soukromí obeznámeni se svou diagnózou a kde se mohou setkat s odborníkem na výživu či s psychologem.

„Naším přáním bylo, aby se pacienti, kteří s onkologickou diagnózou procházejí těžkým obdobím života, mohli v nemocnici cítit co nejlépe.  K tomu má přispět nejen důstojné zacházení ze strany nemocničního personálu, ale také příjemné prostředí, v němž musí pacienti trávit značnou část svého času,“ přibližuje cíl projektu ředitel Slezské nemocnice Tomáš Stejskal. Podle něj zvýšení komfortu a zlidštění prostor, v nichž se pacienti pohybují, pomáhá snížit jejich stres a fyzickou zátěž, což se kladně odráží na psychice pacientů.

Ředitel Správy společnosti ČEZ Distribuční služby Martin Koch vysvětluje: „Podpora zdravotnických subjektů prostřednictvím Nadace ČEZ je součástí strategie Skupiny ČEZ pomáhat tam, kde působíme. Lidé s onkologickým onemocněním potřebují v boji se zákeřnou nemocí každou pomocnou ruku. Jsme rádi, že jim ji můžeme podat i my.“

Slezská nemocnice v Opavě navazuje na nepřetržitou tradici špitální péče dokumentované již v první třetině 14. století. V současné době je moderním zařízením poskytujícím komplexní služby ve 23 odděleních. Onkologické oddělení bylo zřízeno v roce 2000, za rok 2007 je evidováno v dispenzární péči tohoto oddělení 1564 pacientů.

Nadaci ČEZ (Nadaci Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem Nadace ČEZ je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Nadace svou energii věnuje především třem oblastem. První je podpora dětí a mládeže, druhou pomoc handicapovaným spoluobčanům a třetí aktivní spolupráce s regiony. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ, a.s. a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla již čtyřikrát za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v řebříčku „FIREMNÍ TOP FILANTROP.“ Od roku 2006 změnila nadace svůj název na Nadaci ČEZ