2. 7. 2009

Do pedálů Oranžového kola ve Varech šlápnou známé osobnosti, aby pomohly neziskovým organizacím

Karlovy Vary, 2. 7. 2009 – V sobotu 4. července odstartuje v pravé poledne na dalším ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech již pošesté charitativní projekt Oranžové kolo. Podpořit neziskové organizace přijde prezident festivalu Jiří Bartoška, zástupci Karlovarského kraje a další zajímaví hosté. Příležitost pomoci prostřednictvím Oranžového kola budou mít návštěvníci festivalu od soboty 4. 7. do soboty 11. 7., kdy se mezi dvě organizace rozdělí částka 500 tisíc korun.

Za necelé dva dny se na promenádě před hotelem Thermal v Karlových Varech rozjede charitativní projekt Oranžové kolo. Start je naplánován na sobotní poledne. Ve prospěch neziskových organizací tradičně pomáhá řada osobností filmového, politického a společenského života. Nejinak tomu bude i letos. Již tradičně přijde podpořit neziskové organizace prezident MFF Jiří Bartoška. Chybět nebude ani Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje, spolu s Wernerem Hauptmannem, primátorem města Karlovy Vary.

Start Oranžového kola si nenechají ujít ani zástupci společnosti ČEZ,  přijedou generální ředitel Martin Roman a výkonný ředitel Daniel Beneš. Pomoci potřebným přijde také herečka Šárka Ullrichová, známá s televizního seriálu Ulice, a řada osobností ze světa sportu, např. olympionici Jan Kůrka, Marek Švec nebo mistryně Evropy v BMX Jana Horáková.

Za podporu hostů a návštěvníků MFF, kteří se opřou do pedálů od 4. 7. do 11. 7. 2009, předem děkují:

Centrum Paraple, které pomáhá lidem po úrazu míchy vyrovnat se s novou životní situací, zlepšit fyzický a psychický stav, dosáhnout co největší soběstačnosti a nezávislosti, vrátit se k rodině, přátelům, do školy, do zaměstnání, ke sportu apod. Pomoc poskytuje lidem z celé republiky, a to nejen v prvním složitém období po úrazu, ale i v průběhu dalšího života. Každý rok využívá rehabilitační a sportovní pobyty, pobyty pro otce a matky na vozíku, týdenní počítačové kurzy, výtvarně zaměřené víkendy, kurzy autoškoly a další pobytové akce cca 350 vozíčkářů s poškozením míchy. Dalších více než 1000 zdravotně postižených upoutaných na vozík využívá každý rok informační a poradenské služby Centra Paraple.

„Podle našich statistik zasáhne úraz s poraněním míchy v České republice každý týden do života čtyř lidí a počet vozíčkářů po poranění míchy tak bohužel stále roste. Naším cílem je v budoucnu rozšířit prostory našeho centra tak, abychom mohli poskytnout služby všem našim současným a případným novým klientům,“ vysvětluje Petra Černá z Centra Paraple.

Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni, která se snaží zabezpečit důstojné životní podmínky lidem, jejichž blízcí z řad policejního či hasičského sboru utrpěli díky svému nasazení v povolání zdravotní újmu komplikující jejich další život. Nadace pečuje o desítky dětí z neúplných rodin, jejichž otcové – policisté a hasiči – zemřeli při výkonu služby.

V letošním roce se na úzení České republiky uskutečnilo již 7 akcí s názvem Oranžová kola, v rámci kterých bylo obdarováno 14 neziskových organizací a byla vyšlapána celková částka 900 tisíc korun.

Princip Oranžového kola spočívá v tom, že energie vyrobená šlapáním je dle uvážení účastníka věnována některé z vybraných dobročinných společností či sdružení. Součet hodnot takto našlapaných a rozdělených energií pak určí poměr, ve kterém je částka, určená pro každou jednotlivou akci, rozdělena jednotlivým dobročinným organizacím.

Nadaci ČEZ (s původním názvem Nadace Duhová energie) založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Cílem nadace je naplňovat angažovanost společnosti ČEZ v oblastech, které přispívají rozvoji společnosti nad rámec hlavní činnosti ČEZ. Nadace je financována z prostředků získaných od společnosti ČEZ a ostatních společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ byla již popáté za sebou vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v řebříčku „FIREMNÍ TOP FILANTROP“.

Nadace ČEZ

Jan Vyskočil
E-mail: jan.vyskocil@cez.cz

Skupina ČEZ