Drobečková navigace

2. 8. 2021

Díky Nadaci ČEZ se mohou děti z Pcher a okolí vyřádit na Krétě

Pchery – Nové Oranžové hřiště mohou využívat děti z obce Pchery a okolí. Nachází se v obecní části Theodor, někdejší hornické osadě zvané též Kréta. Na pořízení herních prvků pro děti předškolního a školního věku získala obec finanční prostředky od Nadace ČEZ ve výši 400 000 korun. Lanový park se skluzavkou, ale i klasický kolotoč či houpačky jsou k dispozici nejen místním, ale i všem ostatním, co se v obci nedaleko Kladna jen na chvíli zastaví.

motivový obrázek

„V katastru obce, tedy i v části Theodor jsme měli pouze dvě dětská hřiště a obě v havarijním stavu. Podle posudku odborníka je už nebylo možné z bezpečnostních důvodů využívat. Tím jsme se dostali do velmi tíživé situace, neboť děti potřebují hřiště s odpovídajícími herními prvky jejich věku pro vyplnění volného času a hlavně pro svůj motorický vývoj. Proto jsme se rozhodli zažádat o grant Oranžové hřiště,“ uvedl během poděkování Nadaci ČEZ místostarosta Marek Beznoska.

Podle starostky Kateřiny Mahovské tvoří hřiště vlastně dva samostatné oplocené celky a odděluje je od sebe jen úzká komunikace. „Snažili jsme se o to, aby si na své přišli ti nejmenší, předškolní i starší děti. Pro ty je hlavně určeno lanové hřiště. Za asistence rodičů jej pochopitelně mohou využívat i menší děti. Jejich hlavním zázemím je ovšem sousední plocha, rovněž s novými bezpečnými herními prvky, jako jsou například malý kolotoč či pružinová houpačka s psí hlavou a také tačítadlo, což je oboustranná kreslící tabule s počítadlem.“

Prostřednictvím grantového programu Oranžové hřiště pomáhá Nadace ČEZ obcím a městským částem financovat výstavbu a rekonstrukce venkovních hřišť již od roku 2003. Mají přitom mnoho podob. Nejčastěji vznikají dětská, sportovní a multifukční hřiště v blízkosti mateřských a základních škol, případně na veřejných prostranstvích mezi panelovou či rodinnou zástavbou. Každé je trochu jiné, šité na míru pro ty, kdo na nich aktivně tráví čas. Výjimkou proto nejsou ani hřiště dopravní a čím dál častěji vznikají také plochy s posilovacími prvky pro mládež, dospělé a seniory a mezi mladými oblíbená workoutová hřiště.

 

„Stále se přitom najdou místa, kde dětem prostor pro aktivní trávení volného času chybí úplně, nebo se na stávajícím hřišti již podepsal zub času, takže už nevyhovuje současným bezpečnostním normám, jako tomu bylo v Pcherech. Jsme rádi, že díky našemu přispění zde dokázali osadit novými herními prvky jak prostor určený pro ty nejmenší, tak i vybudovat lanový park pro starší děti. V současné době, kdy se mladí lidé opět usazují a zakládají své rodiny mimo velké aglomerace, to lze považovat za zkvalitnění života na venkově,“ uzavírá Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ. 

 

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy