Drobečková navigace

10. 9. 2023

Děti v Bolíkovicích skotačí v novém školním roce na Oranžovém hřišti

Nové dětské hřiště slavnostně otevřeli v sobotu 9. září v Bolíkovicích na Vysočině, místní části nedalekých Babic. Travnatou plochu na návsi, kde se místní přirozeně shromažďují, teď nově zdobí moderní a atraktivní herní prvky pro děti jako houpadla, kolotoče a herní sestava.

motivový obrázek

Děti v Bolíkovicích mají od nového školního roku prostor ke svým hrám a trávení volného času na čerstvém vzduchu. Hřiště stojí hned naproti víceúčelové budovy s knihovnou, klubovnou a hasičskou zbrojnicí. Navíc se jedná o lokalitu, která je dostatečně vzdálená od provozu krajské silnice, tedy je zajištěna bezpečnost přicházejících dětí.

„V obcí přibývá dětí a hřiště pro ně nám dlouho chybělo,“ říká starostka Babic Petra Černá, jehož místní částí jsou právě Bolíkovice, které mají společně s Babicemi dvě stě obyvatel. Na hřišti jsou celkem čtyři herních prvky, které vedení obce pečlivě vybralo pro děti předškolního a mladšího školního věku.

Místní připravili na slavnostní otevření dětem soutěže a také patřičné odměny. Ke stříhání pásky se kromě starostky Petry Černé a zástupkyně Nadace ČEZ připojily také děti.

„Hra na dětském hřišti je důležitá pro zdravý psychomotorický vývoj dětí, ale má také sociální účel. Právě zde děti přirozeně navazují svá první přátelství a učí se komunikovat s vrstevníky a týmové spolupráci. Nové dětské hřiště napomůže utužit mezilidské vztahy v naší obci již od útlého dětství,“ dodává Petra Černá.

„Jsem ráda, že můžeme ve spolupráci se zástupci měst a obcí otevírat další nová hřiště a rozšiřovat tak možnost pohybu na čerstvém vzduchu pro všechny generace. Přeji všem mnoho hezky prožitých chvil v těchto prostorách,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Nové hřiště stálo asi půl milionu korun, Nadace ČEZ přispěla ze svého grantu Oranžové hřiště 240 tisíc, zbytek dofinancovala obec. Na dětském hřišti bude umístěn návštěvní řád s povinnostmi návštěvníků hřiště, o hřiště se bude starat jmenovaný správce. Hřiště bude veřejně přístupné nejen pro místní obyvatele, ale pro všechny, kdo do Bolíkovic zavítá.

Jana Štefánková,

specialista komunikace ČEZ, JE Dukovany

Prostřednictvím grantového programu Oranžové hřiště pomáhá Nadace ČEZ obcím a městům financovat výstavbu a rekonstrukce venkovních hřišť již od roku 2003. Hřiště mají mnoho podob. Nejčastěji vznikají dětská, sportovní a multifukční hřiště v blízkosti mateřských a základních škol. Každé je tzv. šité na míru pro každého, kdo umí zdravě aktivně trávit svůj volný čas.

 

Nadace ČEZ je největší firemní nadací v České republice. Za posledních 20 let podpořila napříč regiony každý rok v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun.