Drobečková navigace

16. 4. 2023

ČEZ RunTour Kopřivnice: Sportovci vyběhali 70 tisíc na lyže pro kluky a holky z Dětského domova Čeladná

Závodníci na sobotní ČEZ RunTour v Kopřivnici udělali něco pro své zdraví a zároveň pro dobrou věc. Ti, kteří běželi se zapnutou aplikací EPP – Pomáhej pohybem, vydělali 70 tisíc pro kluky a holky z Dětského domova Čeladná. Za peníze od Nadace ČEZ nakoupí domov lyže a další sportovní vybavení.

motivový obrázek

Závodů na tratích v Kopřivnici dlouhých od 500 metrů do 10 kilometrů se zúčastnili malí prckové, profesionální běžci, amatéři i senioři. Součástí vyhlášení nejlepších závodníků bylo i předání šeku od Nadace ČEZ na 70 tisíc korun, které účastníci závodu vyběhali v aplikaci EPP – Pomáhej pohybem pro Dětský domov Čeladná.

Peníze domov využije na nákup lyží, lyžáků, ale i bobů a sáněk. „Cílem našeho domova, který má více než stoletou tradicí, je vychovat z dětí slušné mladé lidi připravené na vstup do samostatného života. Prioritou je samozřejmě vzdělání, ale tím, že žijeme v srdci Beskyd, se přirozeně věnujeme i sportu. Jezdíme s dětmi na kola, na vodu i na lyže, ale právě lyže už nám dosluhují. Proto máme velkou radost, že můžeme pro děti na příští sezonu pořídit nové vybavení,“ radovala se ředitelka domova Kateřina Surovíková.

DD Čeladná patří k nejstarším dětským domovům u v Česku. Jeho historie sahá až k roku 1919, kdy byl zřízen na místě bývalého hotelu Smrk sirotčinec pro děti z okresu slezsko-ostravského. Po přestavbě v roce 1925, kdy byl do budovy zaveden vodovod, začalo první poschodí sloužit jako ozdravovna pro děti od 6 do 16 let. Umístění dětí v sirotčinci mělo dlouhodobý charakter, zatímco v ozdravovně se děti střídaly po čtyřech až šesti týdnech. Významným momentem poválečné historie domova byl ozdravný pobyt lidických žen a jejich dětí v roce 1947. Více na www.ddceladna.cz.

Vladislav Sobol, mluvčí ČEZ