15. 2. 2021

ČEZ Jizerská 50: Profesionálové pomohli liberecké zoo, hobíci mohou až do konce února podpořit hned tři projekty z Libereckého kraje

Jizerské hory - I když letos paní Zima připravila pro příznivce bílé stopy ideální sněhové podmínky, doba koronavirová ovšem omezila konání 54. ročníku ČEZ Jizerská 50 jen na profesionální závodníky. Na rozdíl od předchozích ročníků nemohli na stadionu v Bedřichově fanoušci, ale i závodníci a jejich doprovod navštívit ČEZ Energy zónu a svým pohybem v ní na trenažérech podpořit dobročinný projekt Nadace ČEZ. Vše proto bylo jen na profesionálních běžkařích, kteří tentokráte během hlavního 50kilometrového závodu pomáhali pohybem Zoologické zahradě v Liberci. Pomocí čipů umístěných na noze se jim ve finále podařilo nastřádat 153 171 korunu.

motivový obrázek

„Podoba letošního závodu ČEZ Jizerské 50 byla kvůli pandemii jiná, než na jakou jsme zvyklí z předchozích ročníků. To ale nijak nesnížilo sportovní zážitek, protože hlavní atributy této tradiční sportovní události, jako jsou radost z pohybu, sněhové nadílky a skvělého zimního sportování na čerstvém vzduchu, zůstává. Profesionálové přitom svým pohybem dokázali podpořit libereckou zoologickou zahradu úžasnou finanční částkou, pro kterou zvláště v dnešní nelehké době jistě najde její vedení smysluplné uplatnění,“

uvedla Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Její slova potvrzuje David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec: „V prvé řadě všem moc děkujeme, závodníkům za jejich výkony a Nadaci ČEZ, že jimi nastřádané body prostřednictvím aplikace EPP Pomáhej pohybem převedla na tak úžasnou finanční částku. Zrovna s kolegyní řešíme, jak za situace, kdy máme dlouhodobý propad v příjmech, budeme postupovat v našich záchovných programech ohrožených druhů. Za část této finanční částky proto koupíme líheň pro velmi ohrožený druh orlosupa bradatého, který je pak vypouštěn do volné přírody od španělských Pyrenejí až po Alpy. Zbyde nám i na nákup dalších potřebných chovatelských pomůcek v rámci realizací záchovného programu.“ Orlosupy bradaté liberecká zoo úspěšně chová již řadu let. Zatím jich odchovala 20, z nichž 15 bylo vypuštěno do volné přírody.

Všichni amatérští závodníci se letos připojují do ČEZ Jizerské 50 virtuálně. Sami si přitom zvolí, kde si mezi 5. až 28. únorem uběhnou svou „závodní trasu“. Výsledek doloží odkazem ze své sportovní aplikace. Tou může být právě aplikace EPP Pomáhej pohybem, která nejen zaznamenává pohyb uživatele, ale kromě běžných údajů o rychlosti, času, tempu či vzdálenosti, také generuje body, které Nadace ČEZ promění v konkrétní pomoc jimi vybranému charitativnímu projektu. V současné době je opět otevřena i registrace pro nové závodníky.

V rámci virtuální „padesátky“ jsou do aplikace EPP Pomáhej pohybem nasazeny hned tři projekty z Libereckého kraje. „Hobíci“ tak mohou pomoci sociálnímu podniku TULIPAN, který finanční prostředky použije na nákup základních přístrojů a nádobí do kuchyně nově zařizované polévkárny s handicapovanými zaměstnanci. Druhou organizací je Hospic sv. Zdislavy, kde by si rádi pořídili terénní auto, které umožní sestrám vyjíždět do péče, aniž by jim cestu zhatilo nepříznivé počasí v zimních měsících.

Automobil potřebuje i FOCUS Liberec, neboť cílem této obecně prospěšné společnosti je i nadále udržet rozsah terénních služeb sociální péče a sociální prevence pro lidi s chronickým duševním onemocněním. V tuto chvíli poskytuje terénní služby ve dvou třetinách Libereckého kraje a mobilita je pro její pracovníky základním předpokladem účinné pomoci potřebným, zvláště na Tanvaldsku, Frýdlantsku a Novoborsku.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy