10. 11. 2023

Bukovec: V nejvýchodnější obci Česka vysadili rodiče pro nově narozené děti Sad života

Třiatřicet slivoní vysadili občané Bukovce, nejvýchodnější obce v Česku, u příležitosti 670. výročí založení obce. Stromy sadilo 21 rodin nově narozených občánků a 12 osobností, které se zapsaly do novodobé historie obce, například kronikář hasičů a šéfové místních spolků. Na originální projekt získala obec 133.000 korun od Nadace ČEZ.

motivový obrázek

„Strom si zasadila každá rodina, která má nového člena, jako symbol ochrany přírody a dědičnosti hodnoty péče o životní prostředí z jedné generace na druhou. Je to jednoduchý, ale účinný způsob, jak mohou občané přispět k udržitelné budoucnosti pro naše potomky,“ řekla starostka Bukovce Monika Czepczorová, která se těší, že stromy zlepší vzhled obce a poskytnou zázemí pro pestré ekosystémy rostlin a živočichů.

Grant Stromy Nadace ČEZ, který letos vstoupil do dvanáctého roku své existence, podpořil výsadbu více než 115 000 stromů a dalších dřevin za více než 70 milionů korun. „Obě čísla opět narůstají, neboť právě probíhá podzimní výsadba. Zájem o grant Stromy je stále veliký – samosprávy, ale třeba i hasiči nebo další spolky, mohou na výsadbu zeleně získat až 150 000 korun. V přijatých žádostech stále převažují aleje a stromořadí, čím dál častěji se ovšem objevují i další nápady, například zakládání nových obecních sadů jako v případě Bukovce,“ podotkla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz

Vladislav Sobol

mluvčí Skupiny ČEZ