Lípy v ostravské Nové Vsi uleví místním od prachu a hluku z dopravní tepny

Úvod » Pro média » Aktuality a tiskové zprávy

12. 11. 2020

Ostrava má za sebou další krok ke zdravějšímu životnímu prostředí. V městském obvodě Nová Ves vysadili zahradníci ve spolupráci s hasiči alej 21 lip velkolistých, které sníží hluk a prašnost z ulice 28. října, hlavní dopravní tepny mezi Porubou a centrem města. Na sazenice, mulčování, rákosovou rohož na obalení stromků i na další potřebný materiál a vybavení přispěla městskému obvodu 140 000 korun Nadace ČEZ.

„Je to vlastně pokračování našich loňských aktivit, kdy jsme v této lokalitě vybudovali cyklostezku a srovnali travnatou plochu, na které probíhají sportovní aktivity místních obyvatel, hlavně mládeže, Sokola a dobrovolných hasičů. Teď jsme vysadili stromy, které do budoucna tento areál odhluční a sníží množství prachu, protože frekvence dopravy na ulici 28. října stále roste,“ vysvětlil starosta MO Ostrava – Nová Ves Tomáš Lefner.

Obec původně chtěla stromy vysadit na společné akci s občany, koronavirová omezení ale přiměla starostu akci odvolat a místo rodin povolat hasiče, kteří za dodržení všech platných hygienických pravidel alej spolu s odbornou firmou vysázeli.

Lípy a mnohé další stromy zapouštějí kořeny v obydlených místech i volné krajině díky grantovému řízení Nadace ČEZ Stromy už devět let. „V letošním roce byl schválen zatím historicky nejvyšší objem financí na výsadbu zeleně. Na zkrášlení české krajiny vynaloží nadace osm miliónů korun. Doposud bylo podpořeno už 550 projektů za bezmála 60 miliónů korun. Těší nás, že můžeme vycházet vstříc aktivitám obcí a měst a zároveň přispívat ke snížení emisí CO2 a dalších škodlivých látek,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

V Moravskoslezském kraji letos Nadace ČEZ podpořila sázení stromů také v Orlové, Mostech u Jablunkova, Hlučíně, Štěpánkovicích, Janovicích, Příboře a Žabni.

Skupina ČEZ                                      Městský obvod Ostrava – Nová Ves

Vladislav Sobol, mluvčí                      Tomáš Lefner, starosta

725 595 417                                        602 562 532