Drobečková navigace

23. 9. 2021

Ve Vikýřovicích mají nový Oranžový přechod, zlepší bezpečnost před školkou

Vikýřovice nemůže minout žádný řidič, který míří ze Šumperka do Jeseníku nebo na Bruntálsko. Obec, jejíž centrem projede denně kolem 3 tisíc vozidel, se proto dlouhodobě snaží o zvýšení bezpečnosti chodců. Díky příspěvku Nadace ČEZ ve výši 120 tisíc korun letos vybudovala a moderně osvětlila nový Oranžový přechod, který výrazně zlepší bezpečnost před mateřskou školou Zámeček.

motivový obrázek

Nový přechod vznikl na místě dřívějšího „místa pro přecházení“, teď je díky „zebře“ na silnici a nasvícení mnohem bezpečnější. „Přechod vznikl ve frekventované lokalitě. Když se kvůli opravám zavře silnice 1. třídy směrem na obec Rapotín, je to opravdu „mazec“ a centrem Vikýřovic projede denně až 5 tisíc vozidel. Nejde jen o školku, ale také o bezpečné přecházení mezi autobusovými zastávkami, železniční stanicí, dvěma prodejnami potravin i nedalekou základní školou, knihovnou a hřištěm,“ vysvětli starosta Vikýřovic Václav Mazánek a upřesnil, že celkové náklady na vybudování nového přechodu přesáhly 280 tisíc korun.

Starosta by rád díky přechodům, kterých mají v obci už 8, změnil vnímání bezpečnosti chodců na vesnicích. „Když přijede řidič do Šumperka, zastavuje před každým přechodem už automaticky. Na vesnici to vnímají šoféři jinak. Policisté nás od vybudování nového přechodu odrazovali, hlavně proto, že chodci se na něm cítí bezpečně a nejsou tolik ostražití. Já ale věřím, že nový přechod má svůj smysl, je za zatáčkou a tam musíme chodce opravdu chránit,“ dodal Václav Mazánek.

Od roku 2013 vznikly v Česku díky podpoře Nadace ČEZ stovky Oranžových přechodů, v regionu například v Hoštejně nebo na Slovanské ulici v Šumperku. Podle statistik zvyšuje moderní osvětlení přechodu bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková, proč se energetici na tuto problematiku zaměřují.