Drobečková navigace

9. 11. 2023

V Rumburku opět mysleli na bezpečnost chodců, ve městě tak již mají třetí Oranžový přechod

Rumburk – V pořadí již třetí Oranžový přechod, na který město získalo finanční prostředky v rámci stejnojmenného grantu od Nadace ČEZ, byl oficiálně zprovozněn ve čtvrtek 9. listopadu v Rumburku. Stejně jako oba předchozí se i tento přechod pro chodce nachází na poměrně frekventovaném místě, a to u základní školy v ulici Vojtěcha Kováře, a zhruba 950 metrů od hraničního přechodu se SRN. Nadace ČEZ přispěla na jeho nasvícení dle požadavku města částkou 100 000 korun.

motivový obrázek

„Sice se jedná o komunikaci III. třídy, ale jde o průtah městem k hraničnímu přechodu. Tato komunikace je tak značně zatížena regionální dopravou oběma směry. Přechodová zebra byla dosud nasvícena jen jednou postranní lampou, což bylo nedostatečné a hlavně to neodpovídalo bezpečné dopravě. A protože přes ní denně přecházejí hlavně děti do školy a cestující na přilehlou autobusovou zastávku, nebylo vlastně co řešit, když jsme se rozhodovali o podání žádosti Nadaci ČEZ o zafinancování třetího přechodu ve městě. Jsme rádi, že jsme opět uspěli. Nové nasvícení přechodu prospěje všem účastníkům silničního provozu, zvýší bezpečnost jak chodců, tak i řidičů,“ říká rumburský starosta Martin Hýbl.

V Rumburku byl jako první nasvícen Oranžový přechod v Jiříkovské ulici u soukromé ZŠ Pastelka. Tamní komunikace je rovněž spojnicí pro všechny, co přijíždějí ze sousedního Saska nebo naopak míří tam či jen do pohraničního Jiříkova. Druhý pak byl zprovozněn v Pražské ulici mezi dvěma nákupními centry a další občanskou vybaveností ve městě. I tato silnice patří mezi velmi vytížené, neboť je výpadovkou do vnitrozemí. Třetí Oranžový přechod svým významem doplňuje oba předchozí, neboť se jedná o příjezdovou cestu k nejbližšímu hraničnímu přechodu, takže je pochopitelně hojně využívaná oběma směry.

„Dobře osvětlené přechody přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 procent. Jsme proto rádi, že zájem obcí o grant Oranžový přechod ani po letech neutichá a je stále velmi vysoký. Rumburk tak zdaleka není jediným městem, které se na naši nadaci obrací se žádostí opakovaně. Je také důkazem toho, že obce v drtivé většině případů chtějí bezpečnější přechody zejména v blízkosti škol a školek, protože děti patří k nejohroženějším skupinám chodců. Oranžové přechody rovněž vznikají na frekventovaných komunikací v blízkosti nákupních center, což je také příklad Rumburku. Dalšími místy jsou například přechody u autobusových a vlakových nádraží či nemocnic,“ podotýká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.   

Během let 2013 – 2022 podpořila Nadace ČEZ jen na severu Čech realizaci 42 projektů za bezmála 5 300 000 korun. Slovo projekt je přitom na místě, neboť  někde dokázali, například v Postoloprtech, Krupce, Kadani a Teplicích nasvítit v rámci jednoho grantu i více přechodů najednou. Letos již k nim přibyly další, například právě v Rumburku, krátce před tím v Dubí či již v dubnu v Bílině. 

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Foto ČEZ, Ota Schnepp