Drobečková navigace

20. 7. 2022

V Moravskoslezském kraji letos vzniknou tři Oranžové přechody

Přecházení frekventovaných silnic bude ve třech městech a obcích Moravskoslezského kraje zase o kus bezpečnější. V Havířově, Čeladné a Oticích vyrostou ještě letos moderně nasvícené Oranžové přechody, vybudování každého z nich podpoří částkou 120 000 korun Nadace ČEZ.

motivový obrázek

V Havířově chystají na základě doporučení městské komise BESIP nasvícení přechodu u křižovatky vedle základní a mateřské školy na Frýdecké ulici v Bludovicích. „Je to už pátý přechod, který nám pomůže Nadace ČEZ kvalitně nasvítit a výrazně tím zvýšit bezpečnost zejména pro děti. Jsem rád, že naše dlouhodobá spolupráce s energetiky je takto efektivní a pro obyvatele města přínosná,“ řekl primátor Havířova Josef Bělica.

V Oticích na Opavsku vyroste dokonce přechod nový, a to na silnici, která je součástí obchvatu Opavy. „V současnosti je přechod vozovky otázkou rychlosti a odvahy, takže nic bezpečného pro starší či zdravotně hendikepované osoby nebo děti,“ vysvětlil starosta Otic Vladimír Tancík, proč na nový přechod sháněl peníze. A obrátil se rovnou na energetiky, kteří již vybudování jednoho Oranžového přechodu v obci podpořili.

V Čeladné vyroste díky grantu Nadace ČEZ Oranžový přechod na frekventované silnici z Frenštátu pod Radhoštěm do Frýdlantu nad Ostravicí před mateřskou školou, které místní neřeknou jinak než Krtečkova. V těchto místech zároveň často přechází hlavní cestu žáci směřující do základní školy, prckové s rodiči ze školky Čeladenská beruška nebo malí fotbalisté spěchající na hřiště. „Počet automobilů projíždějících přes Čeladnou se rok od roku zvyšuje a někdy je obtížné hlavní tepnu protínající obec vůbec přejít, proto jsme se letos rozhodli zaměřit na vybudování nových přechodů,“ řekl starosta Pavol Lukša.

„Moderní osvětlení přechodu zvyšuje bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková, proč se energetici na tuto problematiku zaměřují.

 

Vladislav Sobol

mluvčí Skupiny ČEZ