Drobečková navigace

16. 7. 2021

Pomoc ČEZ na Hodonínsku stále pokračuje, zaměstnanci pomáhají fyzicky i finančně

Hasiči dukovanské jaderné elektrárny a tři desítky dobrovolníků z řad zaměstnanců Skupiny ČEZ pomáhali v uplynulých dnech na Hodonínsku v oblastech postižených tornádem. Jejich pomoc tím, ale zdaleka nekončí. Mezi zaměstnanci ČEZ aktuálně probíhá finanční sbírka pro postižené oblasti. Jedná se částečně také o kolegiální solidaritu a pomoc. Řada zaměstnanců hodonínské teplárny, kterou provozuje ČEZ Teplárenská, totiž žije v postižených obcích a řada z nich a jejich blízkých utrpěla těžké ztráty.

motivový obrázek

Hned v prvních dnech vyčlenila firemní Nadace ČEZ na pomoc postiženým oblastem 10 milionů korun. Následně ČEZ v rámci dobrovolnických dnů umožnil zaměstnancům fyzicky pomáhat přímo na místě a další peníze na pomoc postiženým mezi sebou vybírají sami zaměstnanci. Aktuální částka na kontě sbírky dosahuje 2,33 miliónů korun. Sbírka bude ukončena v závěru července, poté Nadace ČEZ částku znásobí.

 

Jedním z prvních, kdo začal bezprostředně po úderu tornáda pomáhat, byl dukovanský hasič Milan Komoň. Protože zároveň působí jako dobrovolný hasič v nedaleké Strážnici, byla jeho jednotka povolána na pomoc k převrácenému autobusu mezi obcemi Lužice a Mikulčice. V následujících dnech se Milan na místo ještě několikrát vrátil, tentokrát s kolegy z elektrárny. „Díky intenzivnímu výcviku, který absolvujeme v rámci práce v elektrárně, jsme s kolegy dobře sehraní a v situaci, jako je tato, vše najednou dává smysl,“ říká Milan Komoň.

 

I nadále se do postižených oblastí v následujících dnech chystají pomáhat další zaměstnanci. Jejich pomoc je s postupným odchodem záchranných složek stále žádaná a stále hodně potřebná.

 

„Problémy, se kterými se obyvatelé potýkají jsou dlouhodobé a velmi vyčerpávající. Věříme, že naše pomoc, kterou nyní přinášíme pomůže nejen fyzicky a ekonomicky, ale také psychicky a dodá lidem potřebnou energii do další práce a obnovy jejich domovů a zázemí,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

 

 

Jana Štefánková, specialista komunikace ČEZ; JE Dukovany

jana.stefankova@cez.cz