21. 7. 2023

Oranžový přechod ve Lhotce nad Bečvou zvýší bezpečnost při cestách na výletiště

Na jedné straně vesnice Lhotka nad Bečvou, na druhé straně výletiště s fotbalovým trávníkem, tenisovými kurty i dětským hřištěm. A mezi tím rušná silnice, na které šoféři dodržují předepsanou padesátku jen zřídka. To byly základní kulisy, proč se před lety radní obce Lešná, pod kterou Lhotka patří, rozhodli jednat. Po letech snažení a přesvědčování úřadů obec postavila bezpečný chodník i místo pro přecházení, na jehož nasvícení jí přispěla Nadace ČEZ 120 000 korun.

motivový obrázek

„Lidé cestu různě přebíhali, aby se dostali z centra směrem na výletiště, kde probíhají společenské akce i tréninky sportovců. Zvlášť nebezpečné to bylo pro děti,“ vysvětil starosta Jaromír Zavadil, proč je nové bezpečné místo na přecházení silnice pro místní tak důležité.

Přes Lhotku nad Bečvou projíždí spousta aut směrem do Valašského Meziříčí, jejich řidiči se chtějí vyhnout frekventované hlavní silnici I/35. „Místo pro přecházení teď máme krásně nasvícené. Věřím, že řidiči přijíždějící z obou stran budou dávat větší pozor na přecházející chodce, které dříve v podvečerních hodinách ani neviděli,“ dodal starosta.

Budování bezpečných přechodů patří mezi dlouhodobé priority energetiků. „Moderní osvětlení přechodu zvyšuje bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková, proč se energetici na tuto problematiku zaměřují.

V letošním roce podpořila Nadace ČEZ ve Zlínském kraji vybudování Oranžového přechodu u školy Kostka ve Vsetíně.

Vladislav Sobol

mluvčí Skupiny ČEZ