6. 6. 2011

Oranžové kolo „najelo“ potřebným více než 100 tisíc korun

Sobotní Den otevřených dveří v Elektrárně Dětmarovice si naplno užili dospělí i děti. Letošní akce zaznamenala rekordní návštěvnost, do elektrárny během jednoho dne zavítalo více než 1 800 zájemců. Díky Oranžovému kolu Nadace ČEZ si kromě zábavy mohli přítomní odnést i dobrý pocit z pomoci potřebným.

Současně probíhaly oslavy Dne dětí, na účastníky čekal zábavný program a  řada atrakcí, včetně soutěží o ceny a konfetového ohňostroje. „Návštěvníci se v hojném počtu zapojili i do charitativní akce Oranžové kolo a šlapáním na speciálním rotopedu pomohli rozdělit částku přes 100 tisíc korun mezi dvě severomoravské organizace,“ uvedl Vlastimír Kontrik, ředitel Elektrárny Dětmarovice.

Částku 51 805,- Kč získala Základní škola Čs. armády v Novém Bohumíně, která plánuje peníze využít k zakoupení nového schodolezu pro své tělesně postižené žáky. „S výukou handicapovaných žáků máme zkušenosti již od roku 1996. Vstupy do všech budov areálu školy i  tříd v přízemí jsou bezbariérové, nicméně výuka odborných předmětů probíhá v učebnách v patrech. Tam se žáci na vozíčku nedostanou. Schodolez tento problém vyřeší. Bude využit nejen v době výuky, ale i při mnoha mimoškolních akcích,“ vysvětluje ředitelka školy Jiřina Fismolová.

Z daru 50 185,- Kč se radovali i pracovníci denního stacionáře „Dům v Aleji“ z Karviné. Zařízení  poskytuje rehabilitační, psychologické a sociální služby tělesně a mentálně postiženým dětem a mladým lidem ve věku od 6 do 26 let. Získané finance z Oranžového kola budou využity na zakoupení speciálního lůžka. „Zvedání zejména starších a těžších osob z vozíčků na rehabilitační stoly je pro naše pracovníky fyzicky náročné. Nové polohovací a zvedací lůžko nám práci výrazně ulehčí a zkvalitní tak celkovou péči,“ říká Jana Macháčková, sociální pracovnice stacionáře.

O Nadaci ČEZ

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Programy Nadace ČEZ

• Oranžové hřiště