22. 11. 2007

Oranžové hřiště v Lomu: Dobře proinvestovaný milion korun

Lom/Loučná, 22.11.2007 – Nové Oranžové hřiště si ve středu 21. listopadu přijel prohlédnout do Lomu – Loučné Jan Vyskočil, koordinátor celostátních projektů Nadace ČEZ. Na místě ho doprovázel starosta Lomu Josef Nétek. Jan Vyskočil i přítomný zástupce Skupiny ČEZ konstatovali, že jeden milion korun, věnovaný nadací na výstavbu hřiště, byl velice dobře proinvestován.

Hřiště se nachází za Havlíčkovým náměstím v Loučné, prakticky na hranici obce a lesa. Do prostoru jsou zde zakomponovány houpačky, kolotoč, různě pospojované žebřiny, skluzavka s dřevěným hradem, malý houpací koník i mezi mládeží dnes velice oblíbená pavučina z pevných lan. K odpočinku dospělého doprovodu pak slouží lavičky. „Dříve to byl plácek, kde si občas zahráli místní volejbal. Pak trochu zpustl, proto jsme se rozhodli, že z něj uděláme regulérní dětské hřiště s herními prvky. Zažádali jsme o finanční příspěvek na Oranžové hřiště u Nadace ČEZ a vyšlo to," řekl spokojený starosta Josef Nétek. Jak dodal, výstavba hřiště trvala tři měsíce a k milionu od nadace přidala obec ještě kolem sto tisíc korun ze svého. „Škoda, že je špatné počasí, jinak by tu jistě byly i děti. Na jaře, až sleze sníh, jim hřiště ještě doplníme o nějaké prvky a necháme provést terenní úpravy," uzavřel starosta.

Jan Vyskočil z Nadace ČEZ byl s prohlídkou hřiště velice spokojen. „Za milion korun je tu odvedena velice slušná práce. Hřiště má dost hracích prvků a určitě si naň najdou místní děti cestu," konstatoval. Podle Jana Vyskočila je výstavba dětských a sportovních hřišť nejvýraznějším a dlouhodobým projektem Nadace ČEZ, přičemž od roku 2006 má název Oranžová hřiště. „V dnešní době se mnoho měst a obcí uchyluje k rušení hřišť, neboť jim na jejich úpravu podle nových bezpečnostních norem chybějí peníze. Prioritou nadace proto je, poskytnout různorodou a přitom bezpečnou venkovní zábavu na hracích hřištích menším dětem a kvalitní sportovní vyžití těm starším."

Od roku 2003, kdy byl projekt Oranžové (dříve duhové) hřiště zahájen, podpořila Nadace ČEZ v rámci celé republiky výstavbu 86 hřišť za více než 145 milionů V Ústeckém a Libereckém kraji se Oranžovými hřišti pyšní například Ústí nad Labem, Neratovice, Chomutov, Bílina, Děčín, Terezín, Vejprty, Louny, Liberec, Turnov, Ledvice, Chřibská, Kadaň, Klášterec nad Ohří, Lovosice a Lom. Ještě ve výstavbě jsou hřiště v Libochovicích, Duchcově a Brozanech nad Ohří.

Nadace ČEZ je partnerem Skupiny ČEZ v oblasti poskytování sponzorských darů. Pod původním názvem Nadace Duhová energie byla založena v roce 2002 a svoji činnost zahájila v únoru 2003. Například jen v loňském roce rozdělila mezi žadatele 187 907 600 korun. Podpořeno bylo přitom 554 projektů v rámci celého území, na němž v ČR Skupina ČEZ působí. Ta byla i v letošním roce opětovně vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v žebříčku FIREMNÍ TOP FILANTROP.