18. 2. 2022

O grant Oranžový přechod Nadace ČEZ lze žádat i letos, a to do 29. dubna

Západní Čechy – Nejvíce srážek vozidel s chodci se podle statistik odehraje za šera či v noci, tedy při snížené viditelnosti. Dobře osvětlené přechody tak přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 procent. Už od roku 2013 proto Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení. Získat mohou až 120 tisíc korun. Žádosti o letošní grant na nový Oranžový přechod, a to v intravilánu i extravilánu měst či obcích přijímá nadace do 29. dubna.

motivový obrázek

„Podle dopravních statistik se 40 procent nehod s chodci odehraje na vyznačeném přechodu. Správné a dostatečné osvětlení je tudíž jedním z klíčových faktorů, jak nehodám zabránit. Nadace ČEZ proto i letos spouští grant Oranžový přechod, který pomáhá zvyšovat bezpečnost přechodů pro chodce jejich nasvícením. Během uplynulých devíti let se takto podařilo zabezpečit  na 200 přechodů po celé České republice, ne-li více, neboť někde dokázali z jednoho grantu nasvítit třeba i dva či dokonce pět přechodů najednou. Nejčastěji chtěli žadatelé lépe osvětlit ty v blízkosti mateřských a základních škol. Zvláště v zimních měsících, kdy děti chodí domů z různých kroužků až za šera, je totiž důležité, aby byly pro řidiče hodně vidět,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Od roku 2013 věnovala Nadace ČEZ městům a obcím na nasvícení  problematických přechodů pro chodce celkem 28,3 milionů korun. Jen vloni se přitom jednalo o 27 projektů za celkem tři miliony korun. V Karlovarském kraji se již nachází šest Oranžových přechodů za celkem 924 106 korun, konkrétně v Nejdku (2x), Novém Sedlu, Drmoulu, Jáchymově a Hroznětíně. Na Plzeňském kraji jich je dvanáct za celkem 1 823 652 koruny a jsou v Chlumčanech, Dobřanech (2x, přičemž jeden byl nasvícen díky uživatelům aplikace EPP-Pomáhej pohybem), Chotěšově, Starém Plzenci, Horní Lukavici, Lužanech, Břasech (v části Stupno), Plzni, Rábí, Blovicích a Líních.

„Dobře osvětlené přechody přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 procent. Jsme proto rádi, že zájem obcí o grant Oranžový přechod ani po devíti letech neutichá a je stále velmi vysoký. Takže jen připomínám, že příjemcem nadačního příspěvku mohou být pouze obce, města, nebo městské části hlavního města Prahy, které splňují kritéria daná grantovými podmínkami zveřejněnými na webových stránkách nadace. Maximální výše nadačního příspěvku je 120 000 korun a posledním dnem příjmu letošních žádostí je 29. duben,“ uzavřela Michaela Ziková.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Foto ČEZ, Ota Schnepp