Drobečková navigace

27. 7. 2022

Nový Oranžový přechod v Oticích zklidní dopravu na obchvatu Opavy

V úterý otevřený Oranžový přechod v Oticích výrazně zklidní dopravu na silnici II. třídy, která prochází centrem obce a je součástí obchvatu Opavy. Frekventovaný úsek komunikace, kde dříve došlo i k několika dopravním nehodám, je teď v místě nového přechodu kvalitně nasvícený a mnohem bezpečnější. Na celkové náklady převyšující 200 tisíc korun přispěla obci Nadace ČEZ 120 000 Kč.

motivový obrázek

„Dosud bylo přecházení vozovky otázkou rychlosti a odvahy, nic bezpečného pro starší či zdravotně hendikepované osoby nebo děti,“ vysvětlil starosta Otic Vladimír Tancík, proč na nový přechod sháněl peníze. Budou ho podle něj využívat nejen místní, ale i návštěvníci obce, kteří chodí sportovat do nedalekého areálu nebo na Naučnou stezku Hvozdnice s cyklostezkou. „V minulosti došlo v tomto úseku k několika dopravním nehodám, naštěstí bez zranění,“ dodal starosta.

Náklady na vybudování přechodu by se vyšplhaly mnohem výše, nebýt prozíravosti realizátora. „Vyhráli jsme tady výběrové řízení na realizaci Oranžového přechodu už před dvěma lety. Starosta tehdy naznačil, že frekvence dopravy v obci se stále zvyšuje a že počítá s vybudováním dalšího přechodu, ať už na něj sežene peníze nebo ho zaplatí obec. Tak jsme prozíravě nakoupili materiál dopředu, dnes by to bylo mnohem dražší,“ vysvětlil náměstek ředitele Technických služeb Opava Martin Girášek.

Budování bezpečných přechodů patří mezi dlouhodobé priority energetiků. „Moderní osvětlení přechodu zvyšuje bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková, proč se energetici na tuto problematiku zaměřují.

Letos se v Moravskoslezském kraji otevřou díky podpoře Nadace ČEZ ještě Oranžové přechody v Čeladné a Havířově.

 

Vladislav Sobol

mluvčí Skupiny ČEZ