28. 8. 2022

Nevěsta se loučila se svobodou jízdou na Oranžovém kole; svědkyně a šest družiček nezůstaly samozřejmě pozadu

Plzeň – Devítidenní multižánrový maraton Festival na ulici hostil během svého posledního dne i charitativní Oranžové kolo Nadace ČEZ. Návštěvníci festivalu tak mohli přímo na plzeňském náměstí Republiky podpořit svým minutovým šlapáním na oranžových handbike občanské sdružení ProCit či Hospic sv. Lazara, mezi které bylo ve finále dle vysportovaných bodů přerozděleno celkem 102 274 koruny. V sedlech se přitom vystřídalo 108 „jezdců“, kteří dohromady absolvovali 74 jízd. Byli mezi nimi i turisté ze sousedního Německa, ale třeba i vzdálenějšího Španělska. Zajímavou skupinku pak tvořilo hned osm pěkných mladých žen.

motivový obrázek

„Jsme z Domažlic a já se zrovna loučím se svobodou. Plzeň je pro tento účel tím nejlepším místem. Je zde hodně podniků a také venkovní zábavy. Oranžové kolo je výborný nápad, je moc hezké pomáhat takto druhým. A kdyby nám to bylo jedno, tak o něj ani okem nezavadíme, natož abychom se zastavily. Ráda jsem proto svou jednu z ještě svobodných minut věnovala Hospicu sv. Lazara,“ poznamenala s úsměvem slečna Michaela. Její přítelkyně Dominika, která jí 10. září dosvědčí, že už je vdanou paní, ji ani nyní neopustila a chopila se řídítek ve prospěch sdružení ProCit. Také ostatní kamarádky nevěsty, tedy šest družiček, poté podělily v poměru 3:3 svými vyjetými body obě organizace. Jak ještě budoucí nevěsta prozradila, zatímco ona se loučí nyní, její nastávající si odbude to samé příští víkend. Další sobota už bude patřit jejich společnému „ano“.

Osm mladých žen i po absolvování svých simulovaných jízd ještě chvíli postály v davu a povzbuzovaly další jezdce. Dá se říct, že to byly právě ony, kdo rozpohyboval ostatní. Oba oranžové handbike se pak do finálové jízdy zástupců organizací nezastavily. Výsledkem bylo 51 370 korun pro Hospic sv. Lazara a 50 904 koruny pro občanské sdružení ProCit. „Všem moc děkujeme. Návštěvníkům festivalu za jejich výkony a Nadaci ČEZ za to, že je dokázala převést na pro nás zajímavou a hlavně velice potřebnou finanční  částku,“ shodli se oba během přebírání šeků z rukou Vladimíry Rosendorfové, zastupující Skupinu ČEZ, před závěrečným koncertem kapely Semtex. Nastínili ovšem i další vize, jak naloží s penězi.

„Finance použijeme na úhradu nákladů sportovně-relaxačního pobytu pro rodiny s dětmi s autismem,“ řekla Irena Vítovcová, předsedkyně občanského sdružení ProCit, které bylo původně založeno se záměrem poskytovat a zajištovat bezpečný prostor pro setkávání rodin s poruchou autistického spektra (PAS). „V současné době jim a také široké veřejnosti ovšem nabízíme nejen zázemí, ale i odbornou podporu. Jsme poskytovatelem sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi s handicapem, zvláště pak pro děti s autismem ve věkovém rozmezí 1 až 26 let.“ Kromě sociální služby nabízí ProCit i pestrou škálu volnočasových aktivit, nácviky sociálních dovedností i speciálně-pedagogickou péči, dětské i rodičovské skupiny, realizuje vzdělávací akreditované kurzy, semináře, besedy a workshopy pro odbornou i širokou veřejnost.

Hospic sv. Lazara umožňuje jako jediný lůžkový hospic v Plzeňském kraji důstojné doprovázení lidí v závěru života společně s podporou pro rodinu. „Vedle lůžkového hospice a podpůrné a paliativní ambulance poskytujeme také domácí hospicovou péči, která je nejlepší volbou v okamžiku, kdy chce nevyléčitelně nemocný člověk prožít poslední čas v domácím prostředí. V takové situaci jemu i celé rodině nabízíme profesionální podporu vedenou s respektem k přáním a hodnotám každého jednotlivce. V neposlední řadě nabízíme i komplexní pomoc s hledáním řešení a léčbou příznaků plynoucích ze závažného stonání včetně příznaků plynoucích z léčby. Vysportovanou částku použijeme na nákupu léků a zdravotnického materiálu,“ uvedl Viktor Glier, který má v rámci hospice na starost vztahy s veřejností a fundraising.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy