Drobečková navigace

17. 5. 2022

Návštěvníky slavností nezajímal jen porcelán, 101 356 korunami dokázali díky Oranžovému kolu Nadace ČEZ pomoct i dobré věci

Karlovy Vary – Němým svědkem 105 duelů na Oranžových kolech Nadace ČEZ byl v sobotu 14. května majestátný Grandhotel Pupp v Karlových Varech. Stalo se tak během Porcelánových slavností, které pravidelně na jaře, a také na podzim, pořádá na prostranství před hotelem společnost Thun 1794. Dva nadační oranžové handbiky se přitom od rána do pozdního odpoledne nezastavily, a tak si ve finále mohly mezi sebe rozdělit obdarované neziskové organizace celkovou částku 101 356 korun. Díky podpoře návštěvníků slavností připadlo 51 209 korun Regionálnímu dobrovolnickému centru INSTAND a 50 147 korun Centru NÁDECH.

motivový obrázek

„Jsme neziskovou organizací, která pomáhá a podporuje rodiče samoživitele. Vznikali jsme postupně sdílením životních etap a vzájemnou spoluprací, s podporou a ochotou si pomáhat. Provozujeme sklad materiální pomoci a zajišťujeme samoživitelům služby nejrůznějšího druhu. Vysportovanou částku, za níž velmi moc děkujeme, bychom rádi využili v rámci projektu Nadechni se brigádou. Ten je zaměřený na příležitostné brigády s možností zajištění hlídání dětí pro rodiče samoživitele,“ uvedla během předání symbolického šeku Jitka Havránková, vedoucí Centra Nádech.

Regionální dobrovolnické centrum INSTAND vysílá dobrovolníky po celém Karlovarském kraji za seniory, do nemocnic, k lidem s postižením, na doučování dětí ze sociálně slabých rodin a do knihovny. „Dobrovolníci také pomáhají s organizací jednorázových kulturních, sportovních, ekologických a společenských akcí. Naši činnost chceme dále rozšiřovat a v Karlových Varech vybudovat komunitní a mezigenerační centrum. Již máme prostory, do kterých se budeme nyní stěhovat. Nadační příspěvek využijeme právě na vznik tohoto centra,“ řekla při stejné příležitosti Romana Trutnovská, vedoucí dobrovolnického centra. Ani ona nezapomněla poděkovat všem „šlapajícím“ a Nadaci ČEZ, která na místě převedla vysportované body na dvě zajímavé finanční částky.

Nadace ČEZ vyráží na různé kulturní, společenské a sportovní akce a festivaly s Oranžovým kolem od roku 2004. Jak šel čas, původní klasická stacionární kola byla nahrazena trenažéry v podobě handbiků, které se u návštěvníků akcí dočkaly veliké obliby. Pro mnohé je to totiž zajímavá a hlavně jiná zkušenost, než jen se nohami opírat do pedálů. Navíc do jízd se mohou zapojit (a také se podle typu akce a vybraných organizací i zapojují) právě i zájemci s handicapem.

„Nás pochopitelně stále velký zájem a ochota lidí pomoci pohybem těm, kteří to potřebují, velmi těší.  Někteří si přitom nezapomenou spustit i naši mobilní aplikaci EPP - Pomáhej pohybem, takže vlastně během jedné minuty pomáhají dvakrát, neboť druhé body mohou připsat podle vlastního uvážení některé z momentálně nasazených organizací do aplikace,“  kvituje Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jarní porcelánové trhy v Karlových Varech jsou pro jejich návštěvníky zajímavé hlavně tím, že se na relativně malém prostoru sejdou přední výrobci tradičního českého porcelánu. Prezentují se novou i starší produkcí, která je pochopitelně i k mání. Ve vnitřních reprezentativních prostorách Grandhotelu Pupp je pak nainstalována Výstava prostřených stolů včetně nejžhavějších novinek z produkce společnosti Thun 1794. Součástí slavností je i doprovodný hudební program a akce pro děti, které si například mohou dekorovat bílý porcelán jimi na místě vybranými obtisky.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy