Drobečková navigace

1. 5. 2023

Natočit zábavný pokus a vyhrát 200 000 korun – do konce soutěže „Vím proč“ zbývá měsíc

Až do 15. května mohou školáci přihlašovat své video-výtvory do soutěže „Vím proč“ o sto tisícové výhry. Nejoriginálnější zpracování a vysvětlení fyzikálních pokusů přinese autorům až deset tisíc korun pro osobní útratu a navíc 200 tisíc korun pro jejich školu. Další extra ceny jsou připravené i pro ryze dívčí týmy, pro tvůrce videa s nejvyšším počtem hlasů, nebo pro ty, kdo si jako téma pokusů zvolí obnovitelné zdroje nebo jadernou energii.

motivový obrázek

Že se s fyzikou dá zažít spousta legrace, ukazuje už devátým rokem celostátní soutěž pro žáky základních a středních škol „Vím proč“. Zúčastnit se je jednoduché. Stačí si vybrat nějaký zajímavý fyzikální jev nebo zákon a vysvětlit ho pomocí pokusu v krátkém videu natočeném třeba na mobil. Tvůrci k tomu přitom nepotřebují žádné speciální vybavení: fyzika je totiž všude kolem nás, takže si klidně vystačí s předměty, které se najdou v každé běžné domácnosti nebo garáži. Loňští finalisté se například pokoušeli vyrobit plazma z hroznového vína v mikrovlnce, nebo si sestavili elektrickou kytaru z obyčejného rýče.

Za tříminutové video mohou autoři kromě osobních nákupních voucherů (v hodnotě až 10 000 korun) získat i 200 tisíc korun pro svou školu od Nadace ČEZ. Peníze lze využít třeba na pořízení učebních pomůcek a vybavení, nebo na úpravy tříd.

Letošní ročník „Vím proč“ nabízí opět doplňkové soutěžní kategorie. Ryze dívčí týmy automaticky navíc soutěží o zábavnou Fyzikální show pro celou svou třídu od souboru Údif (neboli Úžasné divadlo fyziky). „Chceme pomoci zbořit hloupý mýtus, že fyzika je spíš pro kluky. Fyzika je totiž pro všechny, kdo rádi experimentují, chtějí vědět, jak fungují věci kolem nás, a mají chuť přicházet problémům na kloub. Proto chceme touto kategorií povzbudit všechny šikovné holky, aby nedaly na předsudky a ukázaly, jak jsou dobré,“ říká Martin Máca vedoucí týmu strategický nábor ČEZ, který soutěž „Vím proč“ organizuje.

Powerbanku se solárním panelem mohou získat ti, kdo se rozhodnou nafilmovat pokus využívající obnovitelné zdroje (slunce, voda, vítr), nebo pokus spojený s jadernou energií. Autoři videa, které nasbírá nejvíce hlasů od veřejnosti, dostanou balíček stylových dárkových předmětů.

Na rozmyšlení, přípravu a samotné natáčení mají soutěžící už jen zhruba měsíc. Krátká videa s natočenými pokusy mohou na web www.vimproc.cz vkládat až do 15. května. Na stejné adrese najdou i kolekci všech videí z minulých ročníků. Mohou posloužit nejen dětem jako inspirace pro vlastní tvorbu, ale i jako zajímavý výukový materiál pro učitele. Vyhodnocení proběhne v červnu, kromě faktické správnosti odborná porota hodnotí i nápaditost zpracování a humor.

Společnost ČEZ se popularizaci technických předmětů věnuje dlouhodobě. Kromě soutěže „Vím proč“ provozuje například edukační webový portál Svět energie, organizuje pro školy interaktivní besedy o energetice, školním třídám nabízí pro zpestření výuky virtuální prohlídky a podporuje učitele fyziky, kteří chtějí svůj předmět učit zábavně. Spolupracuje s více než 70 středními školami a 15 vysokoškolskými fakultami. Studentům a studentkám nabízí možnost získání stipendia a pořádá řadu stážových programů.

Více informací naleznete na:

www.nadacecez.cz