5. 4. 2007

Město Chřibská má nové Oranžové hřiště

V Chřibské bylo 4. května slavnostně uvedeno do provozu sportovní Oranžové hřiště. Symbolického přestřižení pásky se zúčastnili zástupce Skupiny ČEZ Josef Holub, generální ředitel Severočeské energetiky, a.s., starosta města Chřibské Josef Navrátil, senátor Josef Zoser a zástupce Nadace ČEZ, Jan Vyskočil. Na vybudování sportoviště přispěla Nadace ČEZ částkou dva miliony korun. Město z vlastních prostředků rozšířilo hřiště o prostor pro atletiku.

„Jako významnou firmu působící v tomto regionu nás těší, když můžeme přispět k zlepšení nabídky volnočasových aktivit veřejnosti. Věřím, že toto hřiště se rychle stane velmi oblíbeným a navštěvovaným zvláště zdejší mládeží,“ vyjádřil se k otevření chřibského sportoviště generální ředitel Severočeské energetiky, a.s., Josef Holub.

Sportoviště o velikosti 24 x 44 m se speciálním povrchem nabízí možnost věnovat se zde celé řadě oblíbených míčových her jako je volejbal, basketbal, tenis nebo malá kopaná. Víceúčelové sportovní hřiště bylo navrženo a vystavěno tak, aby odpovídalo evropským požadavkům na bezpečnost a kvalitu. Oranžové sportovní hřiště se nachází v blízkosti zdejší základní školy, jejíž žáci budou hřiště využívat nejvíce.

Z rozpočtu města Chřibská byla zajištěna výstavba atletické plochy, které se nachází v bezprostřední blízkosti Oranžového hřiště. Vybavení tvoří oválná atletická dráha a dráha pro sprint, doskočiště pro skok do dálky, hřiště s košem pro streetball a stůl pro venkovní stolní tenis.

„Díky pomoci Nadace ČEZ se nám podařilo v našem městě vytvořit vysoce kvalitní zázemí pro malé i velké sportovce. Vedle již zavedených fotbalových oddílů žáků, mužů a žen je nyní zájem o sestavení atletického družstva,“ uvedl starosta města Chřibská Josef Navrátil a dodal, „do budoucna plánujeme v tomto novém sportovním areálu ještě vybudovat tribunu, odkud budou moci návštěvníci fandit během sportovních zápasů.“

Význam nadačního projektu Oranžové hřiště spočívá v řešení časté situace v mnoha obcích a městech, která musí rušit stará a nevyhovující hřiště. Na výstavbu nových hřišť není mnohdy dostatek finančních prostředků, a tak děti a dospívající nemají ve svém okolí žádné vhodné místo, kde by se mohli věnovat hrám a pohybovým aktivitám.

Za dobu trvání projektu Oranžových hřišť byla od roku 2003 včetně schválených projektů v letošním roce 2007 podpořena výstavba 78 Oranžových dětských a sportovních hřišť, na které Nadace ČEZ vyhradila více než 131 mil. Kč.

V regionu severních Čech podpořila Nadace ČEZ v roce 2003 výstavbu hřiště v Ústí nad Labem, v roce 2004 to byla hřiště v Chomutově, Bílině, Děčíně,Terezíně, v roce 2005 podpořila Nadace ČEZ výstavbu celkem tří hřišť, a to v Lounech, Liberci a v obci Vejprty. Oranžového hřiště se v roce 2006 dočkaly také obce Kadaň, Klášterec nad Ohří, Chřibská a Ledvice, v roce 2007 to jsou obce Duchcov a Lom.

Na severu Čech Nadace ČEZ od roku 2003 do roku 2007 (včetně) podpořila tedy výstavbu celkem 14 Oranžových dětských hřišť a vyhradila na ně částku 26 mil. Kč.

Nadace ČEZ je partnerem Skupiny ČEZ v oblasti poskytování sponzorských darů. Pod původním názvem Nadace Duhová energie byla založena v roce 2002 a svoji činnost zahájila v únoru 2003. Od roku 2006 změnila nadace svůj název na Nadaci ČEZ. Kromě dětí a mládeže podporuje nadace zdravotně postižené spoluobčany a její dary míří do veřejně prospěšných projektů týkajících se školství, vědy a výzkumu, kultury, sportu, zdravotnictví, sociální oblasti a životního prostředí. Společnost ČEZ byla vyhlášena největším firemním dárcem v České republice podle absolutního objemu rozdělených prostředků v řebříčku „TOP FIREMNÍ FILANTROP 2006“.

Soňa Hendrychová, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy