Drobečková navigace

9. 8. 2022

Mělnická náplavka opět ožila Energií pro kulturu, nechybělo ani Oranžové kolo Nadace ČEZ

Mělník – Po roční přestávce patřila opět mělnická náplavka Energii pro kulturu, kterou do věnného města českých královen přivezla Skupina ČEZ. Dvoudenní multižánrový festival byl stejně jako vloni pro všechny zdarma a obohacen o charitativní Oranžové kolo Nadace ČEZ. Tentokráte se na dvou oranžových handbike „šlapalo“ ve prospěch Rodinného centra Kašpárek Mělník a Dětského folklorního souboru Jarošáček. Ve finále si obě místní organizace mezi sebe rozdělily 101 264 koruny. Rozdíl mezi nimi byl přitom minimální, a to 342 koruny.

motivový obrázek

„Jako vždy to byla perfektní jízda pětihodinového šlapání. Uskutečnilo se 108 jízd, tudíž oběma organizacím pomohlo 216 návštěvníků festivalu Energie pro kulturu, a to bez rozdílu věku. To se mi na Oranžovém kole vždy líbí; pomoci chtějí všechny generace a hlavně děti, které vlastně mnohdy pomáhají jiným dětem,“ říká Radek Jirgl, neúnavný moderátor a matador Oranžových kol Nadace ČEZ, s nimiž jezdí po republice už osm let. Záměnu stacionárních kol za handbike považuje za výborný nadační nápad. „Na kole někdy seděl prakticky každý.  Ovšem handbike je pro mnohé stále něco nového a neokoukaného, takže si chtějí vyzkoušet, jaké to je. Někteří tak během akce absolvují i pět jízd. A co je hlavní, v tomto případě mohou účinně pomoci právě i handicapovaní lidé, neboť se zástupci organizací, které jim pomáhají, často dorazí i řada jejich klientů. Klasické kolo pro mnohé bývalo překážkou, handbike už ne,“ kvitoval Radek Jirgl.

A jak to  během mělnické Energie pro kulturu vlastně dopadlo? Rodinné centrum Kašpárek získalo 50 803 a Dětský folklorní soubor Jarošáček 50 461 korunu. „Všem moc děkujeme. Návštěvníkům festivalu za jejich výkony a Nadaci ČEZ za to, že je dokázala převést na pro nás zajímavou finanční  částku. Protože se podílíme na kulturních akcích ve městě, tak něco padne i na jejich pořádání,“ shodli se zástupci obou organizací. Nastínili ovšem i další vize, jak naloží s penězi.

„Pořádáme divadelní představení, která mají specifické požadavky na prostor i malou kapacitu diváků, protože jsou pro děti od 10 měsíců do tří let. Abychom umožnili rodičům s dětmi tento zážitek za přijatelnou cenu, využijeme část peněz na tato představení. Disponujeme i vlastní divadelní scénou pro maňásková představení, proto něco použijeme i na jejich ozvučení a také na dokoupení nových maňásků,“ uvedla Helena Frýdlová, předsedkyně zapsaného spolku Rodinné centrum Kašpárek Mělník.

„Jsme dětský folklorní soubor a jak je dobře známo postavy dětí se s přibývajícím věkem mění. Takže finanční prostředky, použijeme na krojové vybavení, ale také na soustředění souboru. Případně jimi pokryjeme i  produkční náklady představení,“ řekl Jiří Čermák, předseda Sdružení rodičů a přátel Dětského folklorního souboru Jarošáček, které je rovněž spolupořadatelem hudebně-tanečního festivalu "Mělnický Vrkoč".

Hudebně-divadelní festival Energie pro kulturu vstoupil letos již do třetího roku své existence. Jeho původním záměrem bylo podpořit živou kulturu, umělce a umělecké vzdělávací instituce během covidové pandemie. Kultura, která v této době utrpěla značný zásah, ovšem potřebuje podporu neustále. Zvláště ta regionální, která i mimo covid zůstává tak trochu v pozadí zájmu. Proto se na jednom pódiu potkávají regionální umělci se svými slavnějšími kolegy. Konkrétně na mělnické náplavce předvedly během prvního dne svůj um Divadlo Koloběžka, Nové divadlo Mělník a všem dobře známá televizní Partička; vše obohacené o vědeckou show liberecké IQLandie. Druhý den si přišli na své příznivci různých hudebních žánrů. Jako první se představil místní Dětský folklorní soubor Jarošáček, po něm na podiu stanuly kapely Kašpárek v rohlíku a Baťa & Kalábůf něžný beat. Tou opravdovou třešničkou na dortu se pak stal koncert Anety Langerové.

Za Skupinu ČEZ coby generálního partnera akce, předával šeky obdarovaným organizacím Viktor Šimko, zástupce vedení Teplárny Energotrans (dříve Elektrárna Mělník). „Snažíme se být dobrým sousedem. Jsem rád, že tentokráte zastupuji nejen naši společnost Energotrans, ale i Nadaci ČEZ, která přemění tyto úctyhodné vyšlapané částky na opravdové peníze. A je na místě poděkovat hlavně vám před podiem, neboť vy jste se svým minutovým úsilím o obě přeměny zasloužili nejvíce,“ uzavřel Viktor Šimko.

Mělník byl již šestým letošním městem s Energií pro kulturu. Před ním Havířov, Hodonín, Děčín, Jablonec nad Nisou a České Budějovice. Po něm ještě následují Třebíč, Kadaň a Olomouc.

 

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy