26. 6. 2007

Hledáme talenty

Letos již poosmé soutěžili studenti technických univerzit České republiky v soutěži Cena Nadace ČEZ o nejlepší vědeckotechnický projekt.

Finále soutěže, kterou vyhlašuje ČEZ spolu s Nadací ČEZ, proběhlo letos na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze 26. června.

Celkem do národního finále letos postoupilo 21 vysokoškolských studentů. Již tradičně se soutěžilo v oborech Elektroenergetika, Elektrické stroje, přístroje a pohony, Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky, Technologické systémy a elektrotechnologie a Tepelně energetická zařízení.

Vlastní finále probíhalo formou prezentací prací prostřednictvím posterů, které posuzovala odborná porota složená z vysokoškolských pedagogů. První kolo soutěže proběhlo na příslušných odborných fakultách v celé České republice, kde se uskutečnily studentské vědecké konference a semináře.

„Cílem soutěže je vyhledávání a podpora talentovaných vysokoškolských studentů a zvýšení zájmu vysokoškoláků o vybrané obory, jejichž absolventy Skupina ČEZ potřebuje,“ uvedla koordinátorka tohoto projektu, Marie Dufková.

„V našich zařízeních provozujeme špičkovou technologii - proto potřebujeme špičkové odborníky. A to nejen pro vlastní provoz, ale i pro další rozvoj firmy. Jen tak obstojíme na evropském trhu s elektrickou energií. To jsou dobré důvody, proč ČEZ soutěž studentských projektů škol technického zaměření dlouhodobě v rámci svého vzdělávacího programu Svět energie organizuje,“ dodala.

Ceny pro nejlepší

Nejlepší práce v oboru Elektroenergetika prezentovali Jan Škoda z VUT Brno („Automatizovaný systém pro měření křivek svítivosti a účinnosti“) a Stanislav Hes z ČVUT Praha („Připojení větrné elektrárny do distribuční sítě“), v oboru Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky zvítězili Marek Adamec („Analýza rizikovosti energetických odvětví“) a Pavel Pavlátka („Burzy s elektřinou a souvisejícími produkty“), oba z FEL ČVUT.

Nejlepší dva studenti z každého ze soutěžních oborů budou oceněni desetidenním zahraničním zájezdem na vybraná energetická a vědecká pracoviště západní Evropy.

MD